Τουλάχιστον 15.000 θάνατοι στην Ευρώπη συνδέονται άμεσα με τα σοβαρά «κύματα» καύσωνα που έπληξαν την ήπειρο το εφετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με εκτίμηση –ακόμη με ελλιπή στοιχεία– που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή την COP27, τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στη «Γηραιά Ήπειρο», προκαλώντας πολλαπλά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας και πυρκαγιές με δραματικές συνέπειες.

«Με βάση τα εθνικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι εφέτος, 15.000 άνθρωποι απεβίωσαν ειδικά από τη ζέστη», τόνισε ο Διευθυντής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.

Αυτός ο απολογισμός, ο οποίος περιλαμβάνει 4.500 θανάτους στη Γερμανία, σχεδόν 4.000 στην Ισπανία, περισσότερους από 3.200 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1.000 στην Πορτογαλία, «αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ορισμένες χώρες έχουν αναφέρει πολύ υψηλούς αριθμούς θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη», επισημάνθηκε.

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικής, Insee, κατέγραψε υπέρ–θνησιμότητα με 11.000 νεκρούς το εφετινό καλοκαίρι σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019 που προηγήθηκε της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία «πιθανόν» εξηγείται από την ισχυρότατη ζέστη που κατεγράφη συγκεκριμένα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οι ακραίες θερμοκρασίες ευθύνονται για 148.000 θανάτους στην Ευρώπη τα τελευταία πενήντα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Με 15.000 θανάτους και πιθανόν περισσότερους σε ένα μόνο έτος, μόνο το 2022 θα αντιπροσώπευε περισσότερο από το 10% αυτού του συνόλου.

«Η κλιματική αλλαγή ήδη μάς σκοτώνει, αλλά η ισχυρή δράση σήμερα μπορεί να αποτρέψει περισσότερους θανάτους», σημείωσε ο οργανισμός υγείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της COP27 στην Αίγυπτο.

Η ευρωπαϊκή ήπειρος θερμαίνεται ταχύτερα από όλες τις υπόλοιπες, καταγράφοντας υπερδιπλάσια αύξηση της θερμοκρασίας σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, τα τελευταία τριάντα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: