Μια τούφα μαλλιών από έναν νεαρό Αιθίοπα πρίγκιπα, ο οποίος πέθανε πριν από περισσότερα από 140 χρόνια, παραδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε εκπροσώπους από τη χώρα καταγωγής του.

Το 1868, Βρετανοί στρατιώτες πήραν τον πρίγκιπα Alemayehu μετά την εισβολή στο φρούριο του πατέρα του, αυτοκράτορα Tewodros II, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Ο διάδοχος πέθανε σε ηλικία 18 ετών το 1879 μετά από μια δυστυχισμένη ανατροφή στη Βρετανία.

Τάφηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ κοντά στο Λονδίνο, αλλά τα πρόσφατα αιτήματα να επιστραφεί η σορός του έχουν απορριφθεί.

Ένας από τους απογόνους του πρίγκιπα, ο Φασίλ Μηνάς, εξέφρασε την ελπίδα ότι η παράδοση των μαλλιών του πρίγκιπα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το σώμα του να επιστρέψει στην Αιθιοπία.

Σε τελετή στο Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης, ο πρέσβης της Αιθιοπίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Teferi Melesse, κατέλαβε την τούφα των μαλλιών, καθώς και μια σειρά από άλλα αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί από το φρούριο Maqdala του αυτοκράτορα Tewodros.

Χαιρέτισε την επιστροφή τους, λέγοντας ότι θα επιστρέψουν στη θέση που τους αξίζει, όπου μπορούν να συνεχίσουν να εμπνέουν και να εκπαιδεύουν τις επόμενες γενιές.

Είπε ότι η Αιθιοπία θα συνεχίσει να πιέζει το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει περισσότερα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το φρούριο.

Ο πρίγκιπας μεταφέρθηκε στο Λονδίνο σε ηλικία μόλις επτά ετών, όπου η ιδιότητά του ως ορφανού προκάλεσε τη συμπάθεια της βασίλισσας Βικτώριας.

Συμφώνησε να τον στηρίξει οικονομικά και τον έθεσε υπό την κηδεμονία του λοχαγού Tristram Charles Sawyer Speedy, του ανθρώπου που είχε συνοδεύσει τον πρίγκιπα από την Αιθιοπία.

Το Ίδρυμα Scheherazade, το οποίο διευκόλυνε την επιστροφή της τούφας των μαλλιών, είπε ότι ήταν αρχικά στην κατοχή του Captain Speedy.

Διαβάστε ακόμη: