Ο διετής πόλεμος οδήγησε στον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ενώ, εκατομμύρια πολιτών αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εκατοντάδες χιλιάδες βρέθηκαν αντιμέτωποι με λιμό.

Αντιπρόσωποι των δύο πλευρών υπέγραψαν τη συμφωνία στην πρωτεύουσα πόλη της Νότιας Αφρικής, Πρετόρια, έπειτα από μία εβδομάδα επίσημων ειρηνευτικών συνομιλιών με τη διαμεσολάβηση της Αφρικανικής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της ομάδας διαμεσολάβησης και πρώην Πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσημα για τερματισμό των εχθροπραξιών και συντονισμένο αφοπλισμό.

Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, «αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, αποκατάσταση υπηρεσιών, απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστικές προμήθειες, προστασία αμάχων, ιδιαίτερα γυναικών, παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Αυτή η στιγμή δεν είναι το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας είναι κρίσιμη», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα εποπτεύεται από ομάδα υψηλού επιπέδου της Αφρικανικής Ένωσης.

Η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός αποτελεί «ένα πραγματικά καλοδεχούμενο πρώτο βήμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες, είναι είναι ένα πραγματικά καλοδεχούμενο πρώτο βήμα που ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να προσφέρει ανακούφιση στα εκατομμύρια των πολιτών που υπέφεραν λόγω της σύγκρουσης», σημείωσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς.

Οι αντάρτες και ο ομοσπονδιακός στρατός –με τη στήριξη δυνάμεων των γειτονικών επαρχιών και του στρατού της Ερυθραίας– συγκρούονταν στο Τιγκράι από τον Νοέμβριο του 2020. Την άνοιξη, κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός, όμως, οι μάχες άρχισαν ξανά, τον Αύγουστο. Πρόσφατα, οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης γνωστοποίησαν ότι κατέλαβαν πολλές πόλεις στο Τιγκράι.

Η επανάληψη των συγκρούσεων και η αδυναμία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στα έξι εκατομμύρια κατοίκους του Τιγκράι θορύβησαν τη διεθνή κοινότητα. Ο πόλεμος «βύθισε» την περιοχή σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στη βόρεια Αιθιοπία και οι επικοινωνίες με την περιοχή είναι προβληματικές, καθιστώντας αδύνατη κάθε επαλήθευση των πληροφοριών από ανεξάρτητες πηγές. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί έως και μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Διαβάστε ακόμη: