Ισχυρό μήνυμα προς τους επενδυτές και την αγορά για την κατάσταση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, την ισχυρή κεφαλαιακή του βάση, την ποιότητα των κερδών του και τις συνολικές προοπτικές του κλάδου αποτελεί η έγκριση μέσα στην εβδομάδα από τον SSM για την διανομή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή στους λογαριασμούς των μετόχων των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να πιστωθούν πάνω από 875 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% περίπου του καθαρού αποτελέσματος του2023 ήτοι 3,6 δισ. ευρώ.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, σύμφωνα με την οποία«η έγκριση των εποπτικών αρχών για την επανέναρξη της καταβολής μερισμάτων συνιστά την επισφράγιση της πλήρους επιστροφής της Τράπεζας στην κανονικότητα, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Eurobank στην οποία υπογραμμίζεται ότι «το γεγονός αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς σηματοδοτεί την πρώτη διανομή μερίσματος μετά από 16 χρόνια, επισημαίνοντας την ευρωστία και το καλά διαφοροποιημένο λειτουργικό μοντέλο της Eurobank, το οποίο εστιάζει στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της».

Τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες μείωσαν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε επίπεδα κάτω του 6% από 45% το 2016 και μείωσαν τη συμμετοχή του κράτους στη μετοχική τους σύνθεση. Επέστρεψαν στην κερδοφορία τα τελευταία χρόνια και θέλουν να διανείμουν έως και το 30% των κερδών του 2023ως μέρισμα στους μετόχους τους.

Οι τέσσερεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023 υποστηριζόμενα από τα υψηλά έσοδα τόκων λόγω των υψηλών επιτοκίων και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.

Τα μερίσματα του 2023

Αμέσως μετά το «πράσινο φως» από τον SSMοι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών άνοιξαν τα χαρτιά τους για την ανταμοιβή των μετόχων τους.

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος ύψους 342 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μέρισμα 0,0933 ανά μετοχή.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη διανομή 332 εκατ. ευρώ ή 0,36 ευρώ ανά μετοχή.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε τη διανομή 61 εκατ. ευρώ ή 0,026 ευρώ ανά μετοχή (επιπλέον 61 εκατ. θα διατεθούν για αγορά ιδίων μετοχών).

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την διανομή 79 εκατ. ευρώ ή 0,063 ευρώ ανά μετοχή.

Με βάση την τιμή κλεισίματος των τραπεζικών μετοχών την περασμένη Τετάρτη, η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 4,58% για την Eurobank, στο 4,55% για την Εθνική Τράπεζα, στο 1,697% για την Τράπεζα Πειραιώς και στο 1,645% για την Alpha Bank.

Μετά τις εγκρίσεις, οι αποφάσεις θα ληφθούν στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών που θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιουλίου.

Σχολιάζοντας έμπειρος τραπεζικός αναλυτής την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην διανομή μερισμάτων τονίζει στην «Α» ότι «μετά από 16 χρόνια οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν τις πολυπόθητες εποπτικές και ρυθμιστικές εγκρίσεις για τις διανομές μερίσματος προς τους μετόχους τους – μείγμα μερισμάτων και επαναγορών.

Παρά το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να πει ότι οι μερισματικές αποδόσεις κρίνονται χαμηλές, οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τους στόχους που έχουν ανακοινώσει οι ίδιες οι τράπεζες για τα επόμενα χρόνια, προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν σημαντικά.

Οι στόχοι της 3τίας

Ήδη οι πρώτες αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλεονάζοντα κεφάλαια από το 20% έως το 40% της τρέχουσας χρηματιστηριακής τους αξίας για να τα επιστρέψουν στους μετόχους τους.

Αν και οι αρχικοί δείκτες διανομής είναι χαμηλοί (10% έως 30%), αναμένεται ότι αυτοί θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου και θα ευθυγραμμιστούν με τον μέσο όρο της Ε.Ε. στο 50% περίπου μέχρι το 2026.Όσον αφορά τη μερισματική απόδοση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τρέχουσα απόδοση του 4% περίπου θα αυξηθεί σε περίπου 10% το 2026, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εταιρείες της ΕΕ.

Η Alpha Bank έχει δεσμευτεί να διανείμει στους μετόχους το 30% της κεφαλαιοποίησης κατά τη διάρκεια του 2024-2026. Εκτιμάται ότι θα έχει πλεονάζον κεφάλαιο ύψους 40% περίπου της κεφαλαιοποίησής της το 2026, το οποίο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για διανομές στους μετόχους.

H Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να αυξήσει τον δείκτη διανομής από 10% σε 50% το 2026 (υποτιθέμενο μέρισμα 0,40 ευρώ περίπου το 2026).

Η Eurobank αναμένεται να αυξήσει τον δείκτη διανομής από το τρέχον 30% σε περίπου 50% το 2026.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ζητήσει 30% διανομή των κερδών του 2023 και αναμένεται ότι αυτό θα αυξηθεί στο 50% με την πάροδο του χρόνου.

Το χρονικό της κρίσης

Η απόφαση του SSM στα μέσα της εβδομάδας αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο καθώς με την έγκριση από την ΕΚΤ κλείνει οριστικά ο κύκλος της μεγάλης κρίσης που ξεδιπλώθηκε σταδιακά από το τέλος του 2009 και για περίπου 10 χρόνια οδήγησε την χώρα και την οικονομία στα άκρα που έφτασε μέχρι και στην απειλή ενός Grexit.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που προχώρησαν στη διανομή μερίσματος οι εγχώριες τράπεζες ήταν το 2008, διανομή που αφορούσε τα κέρδη της χρήσης του 2007. Έκτοτε και για μια δεκαετία το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε σε ένα κυκεώνα αβεβαιότητας και αστάθειας με κύρια χαρακτηριστικά τις μαζικές εκροές καταθέσεων και τις ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ στην προσπάθεια να παραμένουν εν ζωή απαιτήθηκαν τρεις διαδικασίες ανακεφαλαοποίησης.

Η εικόνα άρχισε να δείχνει σημάδια σταθερής βελτίωσης από το 2020 όπου με ώθηση από την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησαν με γοργούς ρυθμούς η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το αποτέλεσμα ήταν το 2023 να ολοκληρωθεί με κέρδη ρεκόρ 3,7 δισ. ευρώ, έχοντας βέβαια και την μεγάλη στήριξη από την ευνοϊκή – για τις τράπεζες και όχι για τους δανειολήπτες – επιτοκιακή συγκυρία ενώ μεγάλες είναι οι προσδοκίες για την τριετία 2024 – 2026.

Διαβάστε ακόμη