Οι Ισραηλινοί βουλευτές ψήφισαν χθες (30/06) υπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου, «ανοίγοντας» τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη χώρα την 1η Νοεμβρίου.

Κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, αναμενόταν να διαλύσει την Κνεσέτ προχθές, ωστόσο, η ψηφοφορία αναβλήθηκε για το πρωί της Πέμπτης, λόγω των ατέρμονων συζητήσεων για σειρά νομοσχεδίων, τα οποία οι βουλευτές ήθελαν να υιοθετήσουν πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε ότι δε θα θέσει την υποψηφιότητά του στις εκλογές.

«Δε σκοπεύω να είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, όμως, θα παραμείνω πιστός στρατιώτης της χώρας, την οποία υπηρετώ όλη μου τη ζωή ως στρατιωτικός, αξιωματούχος, Υπουργός και Πρωθυπουργός», ανέφερε ο κ. Μπένετ, προσθέτοντας ότι παραδίδει την προεδρία του κόμματός του, «Σωστά», στη νυν Υπουργό Εσωτερικών, Αγιελέτ Σακέντ.

Ο Μπένετ πρόκειται να παραδώσει την πρωθυπουργία στον σύμμαχό του στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και νυν Υπουργό Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ.

Τον Ιούνιο του 2021, οι Μπένετ και Λαπίντ «έγραψαν» ιστορία, κατορθώνοντας την ένωση οκτώ κομμάτων όλου του πολιτικού φάσματος και τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανατρέποντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από δώδεκα έτη στην εξουσία. Για πρώτη φορά, στην κυβέρνηση εκείνη, συμμετείχε και ένα αραβικό κόμμα.

Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση απώλεσε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και την περασμένη εβδομάδα, ο Μπένετ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αφού η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να υιοθετηθεί η ανανέωση του νόμου που εγγυάται στους περισσότερους από 475.000 Εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ισραηλινούς.

Η συμφωνία μεταξύ των Μπένετ και Λαπίντ προέβλεπε ότι οι δύο τους θα εναλλάσσονταν στην πρωθυπουργία. Στην περίπτωση διάλυσης του κοινοβουλίου, ο Λαπίντ θα αναλάμβανε Πρωθυπουργός έως τη διενέργεια εκλογών, με αναπληρωτή τον Μπένετ.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα, είναι η επιστροφή στην έννοια της ισραηλινής ενότητας, να μην αφήσουμε τις δυνάμεις του σκότους να μάς διχάσουν», είχε επισημάνει ο κ. Λαπίντ, την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρώην δημοσιογράφος, ο οποίος ίδρυσε πριν από μία δεκαετία το κεντρώο κόμμα «Υπάρχει μέλλον», οφείλει να προετοιμάσει την παράταξη για τις βουλευτικές εκλογές, ασκώντας, παράλληλα, καθήκοντα Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών.

Ο Λαπίντ θα υποδεχθεί στα μέσα Ιουλίου τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του περιοδεία στη Μέση Ανατολή, μετά την εκλογή του.

Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να ασχοληθεί και με τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής, την ώρα που ο 72άχρονος Νετανιάχου επιζητεί την επαναφορά του στην εξουσία.

«Η εμπειρία (του συνασπισμού) απέτυχε. Αυτό συμβαίνει όταν βάζει κανείς μαζί μία ψεύτικη άκρα δεξιά με τη ριζοσπαστική αριστερά και όλους τους Αδελφούς Μουσουλμάνους», ισχυρίστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Θα έχουμε άλλη μία κυβέρνηση Λάπιντ, εξίσου αποτυχημένη ή μία κυβέρνηση δεξιάς υπό την ηγεσία μας; Είμαστε η μόνη εναλλακτική. Μία ισχυρή, εθνικιστική και αξιόπιστη κυβέρνηση», συμπλήρωσε.