Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη έχει εξελιχθεί σε λουτρό αίματος αφού μέχρι τώρα φαίνεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον οχτώ άνθρωποι σε μία ανάπτυξη δυνάμεων η οποία χαρακτηρίζεται από στρατιωτικές πηγές ως η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών.

Όπως αναφέρει το CNN, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι ξεκίνησαν μια «εκτεταμένη αντιτρομοκρατική προσπάθεια στην περιοχή της πόλης Τζενίν και του στρατοπέδου Τζενίν», πλήττοντας «τρομοκρατικές υποδομές”, σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στο Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Κάτοικοι της Τζενίν δήλωσαν στο CNN ότι άκουσαν εκρήξεις και σφοδρούς πυροβολισμούς στην περιοχή, ενώ βίντεο από τη σκηνή έδειχνε τραυματισμένους Παλαιστίνιους να μεταφέρονται με ασθενοφόρο στο κυβερνητικό νοσοκομείο της Τζενίν.

Από τους τραυματίες, 10 είναι «σε σοβαρή κατάσταση», ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Ο Mahmoud al-Saadi, διευθυντής της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην Τζενίν, δήλωσε ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι «σοβαροί και στο άνω μέρος του σώματος», προσθέτοντας ότι η διαδικασία μεταφοράς των τραυματιών ήταν δύσκολη. Πέντε από τους νεκρούς ήταν έφηβοι, ανέφερε το υπουργείο. Ένας ένατος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης σε ξεχωριστό περιστατικό, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Γιατί το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει το BBC, η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ έχει ως στόχο τις Ταξιαρχίες της Τζενίν, μια χαλαρή ένωση νεαρών κυρίως ενόπλων που βρίσκονται εντελώς εκτός του ελέγχου της Παλαιστινιακής Αρχής. Το Ισραήλ λέει ότι είναι υπεύθυνες για την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε σήμερα το πρωί ένα infographic που δείχνει πού έχουν γίνει αρκετές από αυτές τις επιθέσεις τον τελευταίο χρόνο περίπου. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μέσα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Αυτό που στοχεύουν αυτοί οι άνθρωποι είναι η κατοχή – και αυτό περιλαμβάνει τον ισραηλινό στρατό, αλλά και τους εβραϊκούς οικισμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ισραηλινοί πολίτες που ζουν εκεί, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, γίνονται συχνά στόχος αυτών των ενόπλων. Το Ισραήλ αμφισβητεί ότι οι εβραϊκοί οικισμοί, που δημιουργήθηκαν από τότε που κατέλαβε τη Δυτική Όχθη το 1967, είναι παράνομοι.

Παλαιστίνιοι πετούν πέτρες καθώς ο ισραηλινός στρατός πλήττει στόχους στην Τζενίν

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις όπως αυτή έχουν ως στόχο να εκδιώξουν τους ενόπλους. Μέλη της σκληροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ παροτρύνουν τον στρατό να δράσει εδώ και μήνες.

Αλλά επιχειρήσεις όπως αυτή, που συχνά διαφημίζονται ως αποφασιστικό χτύπημα κατά των τρομοκρατών, τείνουν να αποφέρουν μάλλον βραχυπρόθεσμα οφέλη. Πάντα υπάρχει μια νέα ομάδα νεαρών ενόπλων πρόθυμων να πάρουν τη θέση τους.

Και το σημείο που πρέπει να θυμόμαστε εδώ είναι ότι πρόκειται για μια νέα γενιά. Αυτοί οι νέοι ένοπλοι δεν έχουν γνωρίσει ποτέ κάτι που να μοιάζει με μια ουσιαστική ειρηνευτική διαδικασία. Δεν βλέπουν καμία προοπτική για μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης.

Δεν έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην ίδια τους την πολιτική ηγεσία, η οποία θεωρούν ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να σταματήσει τον αδυσώπητο ισραηλινό εποικισμό της Δυτικής Όχθης. Και έτσι πολεμούν την κατοχή με τον μόνο τρόπο που γνωρίζουν.

Μαχμούντ Αμπάς: Νέο έγκλημα πολέμου

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τη μεγάλης κλίμακας ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, κάνοντας λόγο για “νέο έγκλημα πολέμου”.

“Η ασφάλεια και η σταθερότητα δεν θα επιτευχθούν στην περιοχή αν δεν το νιώσει ο παλαιστινιακός λαός μας. Αυτό που κάνει η ισραηλινή κατοχική κυβέρνηση στην πόλη Τζενίν και στον καταυλισμό της είναι ένα νέο έγκλημα πολέμου εναντίον του ανυπεράσπιστου λαού μας”, δήλωσε, σύμφωνα με τον προεδρικό εκπρόσωπο Nabil Abu Rudeineh.

Η Αίγυπτος καταδίκασε επίσης την ισραηλινή εισβολή, χαρακτηρίζοντάς την πράξη “επιθετικότητας”. “Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου καταδικάζει με τα πιο έντονα λόγια την επίθεση που διεξήγαγαν οι ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία οδήγησε στο θάνατο 5 και τον τραυματισμό 27 από τον παλαιστινιακό λαό μέχρι στιγμής”, ανέφερε ο αιγυπτιακός κυβερνητικός λογαριασμός στο Twitter.

Διαβάστε περισσότερα