Το τελευταίο 24άωρο, εξελίσσονται διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού μπροστά στην πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση και τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, εν μέσω φόβων ότι η χειρότερη εθνική κρίση του Ισραήλ των τελευταίων ετών θα μπορούσε να προκαλέσει «ρήγμα» στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αφού ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβαλε –προγραμματισμένες για νωρίτερα, σήμερα– ανακοινώσεις, γνωστοποιήθηκε πριν από μερικά λεπτά ότι θα καθυστερήσει τις διαδικασίες κοινοβουλευτικής συζήτησης για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ακροδεξιού συγκυβερνώντος κόμματος, «Εβραϊκή Δύναμη».

Υπογραμμίσθηκε ότι η νομοθεσία θα προωθηθεί στην επόμενη σύνοδο της «Κνεσέτ», προκειμένου να «περάσει η μεταρρύθμιση μέσω διαλόγου». Το κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες την επόμενη εβδομάδα, για την αργία του Πάσχα. Δεν κατέστη σαφές κατά πόσον η καθυστέρηση του νομοσχεδίου για την ερχόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, θα ικανοποιήσει αμφότερες τις πλευρές ή θα κατευνάσει μία κρίση, κατά την οποία ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι κάνει «αυτήν την περίοδο, διαφορετική από όλες τις προηγούμενες».

Ο Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ, Υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας και επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη», τόνισε ότι συμφωνεί με την αναβολή προώθησης του νομοσχεδίου, με αντάλλαγμα τη δέσμευση να υποβληθεί αυτό, στην επόμενη σύνοδο της «Κνεσέτ». Νωρίτερα, ισραηλινά Μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για απειλή του Μπεν – Γκβιρ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε απώλεια της πλειοψηφίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε περίπτωση απόσυρσης της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Διαβάστε ακόμη: