Eντυπωσιακές τοιχογραφίες ελληνικής μυθολογίας που ανακαλύφθηκαν σε θολωτούς τάφους ηλικίας 1.700 ετών στο Ασκελόν του Ισραήλ καθίστανται προσβάσιμες στο κοινό, ανακοίνωσε την Τρίτη η Αρχαιολογική Αρχή της χώρας.

Οι πίνακες απεικονίζουν μυθολογικούς ελληνικούς χαρακτήρες όπως η Δήμητρα, η Μέδουσα και νύμφες και περιλαμβάνουν διακοσμήσεις και εικόνες που σχετίζονται με τη φύση, μετέδωσε η Jerusalem Post.

Ο επικεφαλής του κλάδου συντήρησης έργων τέχνης της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, Μαρκ Αμπραχάμι, εξήγησε ότι οι πίνακες διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων από την περιβάλλουσα υγρασία λόγω της θέσης τους μέσα στις κλειστές ταφικές κατασκευές.

Και πρόσθεσε: «Φυσικά, η έκθεση του χρώματος αιώνων στον αέρα και την υγρασία προκάλεσε ξεθώριασμα και φθορά. Έπρεπε να διεξάγουμε μια μακρά και ευαίσθητη διαδικασία για να σταματήσουμε και να επιδιορθώσουμε τη φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Ορισμένοι πίνακες έπρεπε να αφαιρεθούν από τους τοίχους για ενδελεχή επεξεργασία», και στη συνέχεια επέστρεψαν στην αρχική τους θέση.

«Ένα πλούσιο και ένδοξο παρελθόν»

Ένας από τους τάφους αποκαλύφθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1930 από βρετανική αρχαιολογική αποστολή και πιστεύεται ότι χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ. Ένας επιπλέον τάφος, που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ., επανατοποθετήθηκε από διαφορετική θέση στη σημερινή θέση τη δεκαετία του 1990.

Η περιοχή, που βρίσκεται σε αστικό χώρο, καθίσταται προσβάσιμη στο κοινό στο πλαίσιο κοινών προσπαθειών μεταξύ της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και του Δήμου Ασκελόν, δήλωσε η αρχή.

Ο Tomer Glam, δήμαρχος του Ασκελόν, δήλωσε σχετικά με το έργο: «Η Ασκελόν είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου και καθώς διαμορφώνουμε και σχεδιάζουμε το μέλλον της πόλης, εξασφαλίζουμε έναν χώρο τιμής για το ένδοξο και πλούσιο παρελθόν της».

Σε ανάρτησή του, ο δήμαρχο της πόλης ανέφερε ότι η «επανάσταση της διατήρησης των ιστορικών τοποθεσιών στο Ασκελόν συνεχίζεται!»

«Υπέροχες τοιχογραφίες μορφών της ελληνικής μυθολογίας»

«Σε συνεργασία με την Αρχή Αρχαιοτήτων, αποκαλύπτουμε σήμερα μια συναρπαστική διεθνή αρχαιολογική ανακάλυψη 1.700 ετών – δύο αρχαίους τάφους με υπέροχες και σπάνιες τοιχογραφίες μορφών της ελληνικής μυθολογίας».

Ο επικεφαλής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, Έλι Εσκουσίντο Escusido, δήλωσε: «Η πόλη του Ασκελόν είναι μία από τις πρώτες πόλεις στο Ισραήλ που ενεργούν με σύνεση για να αξιοποιήσουν την τεράστια δυναμική σε αξίες και αισθητική που ενσωματώνονται στα περιουσιακά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Το Ασκελόν αποτελεί παράδειγμα για το πώς η ενσωμάτωση των αρχαίων ευρημάτων στον αστικό ιστό – σε συνεργασία με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, με τρόπο που προσδίδει πρόσθετη αξία και προκαλεί το ενδιαφέρον για τους δημόσιους χώρους της».

Διαβάστε ακόμη: