Ισπανία: To πείραμα με την τετραήμερη εργασία. Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Έχει εφαρμοστεί επί μέρους και κατά διαστήματα από διάφορες εταιρείες. Όμως, στους καιρούς της πανδημίας, το μοντέλο της τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Τόσο, ώστε στην Ισπανία το 32ωρο να λάβει την έγκριση της κυβέρνησης για πιλοτική εφαρμογή, για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο, πιθανόν από το φθινόπωρο.
Την ιδέα έριξε αρχικά στο τραπέζι το μικρό αριστερό κόμμα Más País. Αφορά σε τριετές πιλοτικό πρόγραμμα, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, με τη συμμετοχή περίπου 200 εταιρειών και κλιμακωτή κάλυψη του κόστους μετάβασης στο 32ωρο (100% για τα πρώτο έτος, 50% για το δεύτερο και 33% για το τρίτο).
Ζητούμενο είναι, προφανώς, η ανάσχεση της ανεργίας εν μέσω πανδημίας, αλλά και -όπως έχουν καταγράψει σχετικές έρευνες- η αύξηση της παραγωγικότητας, η καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων, μέχρι και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από τον περιορισμό των μετακινήσεων

Στην πρότασή του, το Más País έθεσε πάντως ως «κόκκινη γραμμή» να μην υπάρξουν μισθολογικές αλλαγές ή απώλειες θέσεων εργασίας.


Το πείραμα της Ισπανίας- από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την 8ωρη εργασία- αναμένουν με ζωηρό ενδιαφέρον κι άλλες χώρες.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.