Με το ελληνικό χρηματιστήριο να βρίσκεται ήδη στην τέταρτη διαδοχική ανοδική χρονιά και μολονότι το τελευταίο διάστημα η αγορά δείχνει να συσσωρεύει στην περιοχή μεταξύ των 1.400 και 1.420 μονάδων, ευρισκόμενη άνω του 6% χαμηλότερα από τα υψηλά 13 ετών και τις 1.502 μονάδες που βρέθηκε στις 20 Μαΐου, εγχώριοι και ξένοι οίκοι, συνεχίζουν να προχωρούν σε εντυπωσιακό μπαράζ αναβαθμίσεων κορυφαίων blue chips της αγοράς.
Παρά την άνοδο που έχει συντελεστεί από το 2021 και εντεύθεν, όπου κορυφαία blue chips έχουν ιδιαίτερα μεγάλη άνοδο που πολλά χρόνια είχαμε να δούμε στην ελληνική αγορά, φαίνεται πως οι αναλυτές που «σκανάρουν» μεγέθη εταιρειών, προοπτικές, αποτελέσματα, πορεία οικονομίας και όλη την αλυσίδα παραγόντων που επηρεάζει την πορεία των μετοχών, πιστεύουν ότι το Χ.Α. έχει πολύ μεγάλο (ανοδικό) δρόμο ακόμη.
Θυμίζουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε ράλι +39% πέρυσι, με τον τραπεζικό κλάδο να ενισχύεται άνω του 65%, ενώ υπήρξαν πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με εντυπωσιακές επιδόσεις που έφτασαν έως το +137% (Cenergy Holdings), ενώ, παρά την άνοδο, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 100 δισ. ευρώ, εξακολουθώντας – σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας – να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 50%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλότερος (μεταξύ 70% – 80%) και ακόμα πιο πάνω στην Αμερική.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε το υπερδεκαετές bull market των αγορών που ξεκίνησε μετά τη Lehman Brothers και με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κ.α.) συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Συνάμα, η ελληνική οικονομία, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο έλαβε την (πρώτη) επενδυτική βαθμίδα βγαίνοντας στο διεθνές επενδυτικό προσκήνιο ύστερα από 13 χρόνια που βρίσκονταν στον «πάγο».
Τα ελληνικά assets – ειδικά μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ολοένα και περισσότερους οίκους αξιολόγησης – έχουν καταστεί λίαν ελκυστικά, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από τον πακτωλό των δεκάδων δισ. ευρώ που συγκέντρωσαν όλες οι εγχώριες εκδόσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές από τον περασμένο Οκτώβριο, αρχής γενομένης από το placement της Εθνικής, την έξοδο του δημοσίου στις αγορές, τις τρομερές υπερκαλύψεις όλων γενικά των εκδόσεων.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ήρθε και το μεγάλο deal της Τέρνα Ενεργειακή με τη συμφωνία με την αραβικών συμφερόντων Masdar να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη για τις ενεργειακές εισηγμένες και κυρίως όσες δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές, καθώς πέτυχε μια εξαιρετική αποτίμηση, που είναι case study και διεθνώς.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές χαιρετίζουν τα πολύ μεγάλα σχέδια που έχουν για τις ΗΠΑ οι Τιτάν και Cenergy Holdings, καθώς και της Metlen που ετοιμάζεται για είσοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ δρομολογεί μεγάλες εξαγορές σε Μ. Βρετανία και Ιταλία. Επίσης στέκονται στα επιτεύγματα της ΔΕΗ η οποία καθίσταται κομβικός ενεργειακός πυλώνας για όλη τη ΝΑ Ευρώπη μετά τις κινήσεις στη Ρουμανία, της Motor Oil που υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΝΑ Ευρώπης αξίας 4 δισ. ευρώ κ.α.
Και βεβαίως, αν επιβεβαιωθούν οι τιμές – στόχοι που δίνουν οι αναλυτές για τόσο κομβικές για την πορεία της αγοράς μετοχές, εξυπακούεται πως ο Γενικός Δείκτης δύναται να κερδίσει εκατοντάδες μονάδες συγκριτικά με τα τωρινά του επίπεδα.
Οι κυριότερες εκθέσεις – αναβαθμίσεις της αγοράς το 2024
Aegean Airlines: Αίσθηση έκανε η προ ημερών ισχυρή αναβάθμιση της μετοχής από τη Eurobank Equities η οποία ανέβασε την τιμή – στόχο από τα 13,8 ευρώ στα 17,8 ευρώ με σύσταση αγοράς. Έτσι, δίνει ένα περιθώριο ανόδου άνω του 65%,που σε συνδυασμό με αναμενόμενη μερισματική απόδοση 7,7%, οδηγεί σε συνολική απόδοση 72,6%. Η Eurobank Equities κρίνει τηναποτίμηση της εταιρείας ελκυστική, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται με discount περίπου 20%, επισημαίνει.
ΟΤΕ: Πρόσφατα επίσης έκανε αίσθηση στην αγορά η γενναία αναβάθμιση της μετοχής του ΟΤΕ από το γερμανικό οίκο Deutsche Bank που ανέβασε την τιμή – στόχο στα 19,50 ευρώ, με σύσταση αγοράς, δίνοντας περιθώριο ανόδου άνω του 45% συγκριτικά με τα παρόντα επίπεδα. Ο οίκος τονίζει πως η αποτίμηση του OΤΕ σε όρους EV/EBITDA και P/E είναι με discount 30% έναντι του κλάδου διεθνώς.
ΓΕΚ Τέρνα: Ο όμιλος πέτυχε ένα από τα σπουδαιότερα deal στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οι αναλυτές έπιασαν δουλειά. Η Axia ανέβασε την τιμή στόχο στα 24,80 ευρώ, σημειώνοντας πως η αποκρυστάλλωση της αξίας και η επενδυτική περίπτωση του ομίλου θα οδηγήσουν τις προσαρμογές αποτίμησής της. Η Eurobank Equities ανέβασε την τιμή στόχο στα 20 ευρώ (από 18 πριν), με σύσταση «διακράτηση» από «αγορά», τονίζοντας ότι είναι ο βασικός ωφελημένος της συμφωνίας. Τέλος, η Euroxx Χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή και την τιμή στόχο των 20,2 ευρώ και αναφέρει πως διατηρεί την bullish στάση της.Με βάση τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση για το 2025 με δείκτη αποτίμησης P/E στις 6,2 φορές και δείκτη EV/EBITDA στις 9,3 φορές.
Metlen: Η Metlen, πρώην Mytilineos, είναι η μετοχή που έχει δεχτεί – μακράν – τις περισσότερες εκθέσεις – αναβαθμίσεις όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά και το 2024. Άλλωστε, αυτά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ξαναγίνει στην ελληνική επιχειρηματικότητα – σε αυτό το επίπεδο, καθώς μέσα σε περίπου μια τριετία διπλασίασε τα μεγέθη και την κερδοφορία της. Χθες, η Edison ανέβασε την τιμή – στόχο στα 49 ευρώ έναντι 45 πριν, κάτι που δίνει περιθώριο ανόδου άνω του 35%. Αποτιμά την αξία του χαρτοφυλακίου της M Renewables πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ αλλά εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει τα 5 δισ.
Πρωτύτερα φέτος η Citi είχε δώσει τιμή – στόχο τα 46 ευρώ για τη μετοχή, τονίζοντας ότι βάσει του αισιόδοξου σεναρίου η μετοχή μπορεί να φθάσει στα 61 ευρώ και βάσει του απαισιόδοξου τα 28 ευρώ. Από την πλευρά της, η Eurobank Equities, μετά το deal της ΜΥΤΙΛ με τη ΔΕΗ ανέβασε το στόχο στα 48,40 ευρώ, από 45,20 ευρώ πριν, εκτιμώντας ότι τακέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα φθάσουν στο επίπεδο των 1,14 δισ. ευρώ φέτος. Επίσης μέσα στο τρέχον έτος η Παντελάκης Χρηματιστηριακή έχει δώσει τιμή – στόχο τα 46 ευρώ, με την Εθνική Χρηματιστηριακή να ανεβάσει το στόχο στα 50 ευρώ από 41,3 ευρώ πριν, προβλέποντας καθαρά κέρδη 650 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα διαμορφωθούν στα 1,1 δισ. Επίσης, οίκοι όπως Morgan Stanley, Euroxx και Optima έχουν βάλει τον πήχη πάνω από τα 45 ευρώ.
Τιτάν: Εντυπωσιακό και άνευ προηγουμένου για τα δεδομένα της συγκεκριμένης μετοχής είναι το μπαράζ αναβαθμίσεων από εγχώριους και διεθνείς οίκους, αρκετοί εκ των οποίων βεβαίως την ανακάλυψαν… ξαφνικά φέτος, ύστερα από το +77% που έκανε πέρυσι. Η Euroxx Χρηματιστηριακή θεωρεί τη μετοχή κορυφαία επιλογή από την Ελλάδα οριοθετώντας το στόχο στα 45 ευρώ, ενώ σημειώνουν πως διαπραγματεύεται με μεγάλο discount σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές, αλλά και λόγω των προοπτικών από την αγορά των ΗΠΑ.
Η Alpha Finance έχει ανεβάσει το στόχο στα 35,83 ευρώ με σύσταση αγοράς, ενώ η Eurobank Equities ανέβασε το στόχο από τα 25,30 στα 31 ευρώ. Ο οίκος Citi έχει ανεβάσει την τιμή – στόχο από τα 26 στα 30 ευρώ με σύσταση αγοράς, έχοντας τη μετοχή στις top pick από τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης διεθνώς. Στο «καλό» σενάριο, η τιμή-στόχος αυξάνεται σε 35 ευρώ.
Cenergy Holdings: Στα 11 ευρώ από 8 προηγουμένως ανέβασε την τιμή – στόχο για τη μετοχή η Euroxx Χρηματιστηριακή δίνοντας σύσταση «overweight». Οι αναλυτές τονίζουν πως οι πολλαπλασιαστές είναι πολύ ελκυστικοί ενόψει των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν, με εξασφαλισμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ, επισημαίνει. Η εταιρεία καθοδηγεί τώρα για ένα προσαρμοσμένο EBITDA για το 2024 από 230 εκατ. ευρώ έως 250 εκατ. ευρώ, λόγω της ισχυρής αύξησης του βιβλίου παραγγελιών.
ΔΕΗ: Αξιοσημείωτο είναι το κρεσέντο των εκθέσεων και για τη ΔΕΗ, με τη Euroxx να ανεβάζει το στόχο στα 19,7 ευρώ με σύσταση«overweight», εκτιμώντας ότι η νέα στρατηγική ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 68% έως το 2026. Η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί για επενδύσεις ανάπτυξης ύψους 9 δισ. ευρώ την περίοδο 2024-2026 και η στρατηγική επικεντρώνεται σε επιθετικές προσθήκες δυναμικότητας ΑΠΕ, προσθέτοντας >4,0GW σε αιολικά, ηλιακά και αποθήκευση.
Η Goldman Sachs ξεκίνησε κάλυψη της μετοχής δίνοντας στόχο τα 14 ευρώ με ουδέτερη σύσταση, καθώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι ο μετασχηματισμός της σε μια καθαρά πράσινη εταιρεία θα είναι επιτυχής. Σε αναβάθμιση της τιμής – στόχου για τη στα 17,50 ευρώ από 13 ευρώ πριν, με σύσταση «αγορά» προχώρησε η Eurobank Equities, έχοντάς τη στα top picks. Η Axia ανέβασε την τιμή – στόχο στα 22,9 ευρώ συστήνοντας «αγορά», ενώ από τα σημερινά επίπεδα προϋποθέτει άνοδο άνω του 100%. Η Optima Bank ανέβασε το στόχο στα 17,40 από 12,2 πριν, με σύσταση αγοράς, ενώ έκανε λόγο για μεγάλο discount, κατατάσσοντάς τη στις κορυφαίες επιλογές.
Motor Oil:Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Motor Oil στα 36,7 από 27,9 ευρώ έθεσε φέτος η Optima Bank διατηρώντας σύσταση αγοράς, θέτοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα. Αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη του 2024 θα διαμορφωθούν στα 627 εκατ. ευρώ το 2024. Η Alpha Finance από την πλευρά της, προ μηνών, ανέβασε την τιμή – στόχο στα 32,38 από 25,56 πριν, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τη μετοχή έπειτα από την επικαιροποίηση του στρατηγικού πλάνου 2030 της Motor Oil, ύψους 4 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
-
- Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ. Βενιζέλος»
- Κέιτ Μπέκινσεϊλ: Το βίντεο που τη δείχνει να κολλάει τα γυμνά οπίσθιά της σε παράθυρο
- Φοιτητική στέγη: Ακριβά ενοίκια, μικρή διαθεσιμότητα
- Οι 3 «σωματοφύλακες» του Χάρη «Χαμογελαστού» -αλά Γιάννος- ευρύτερα γνωστού ως Δούκα