Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν σημαντική πτώση σήμερα Τετάρτη, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται σε βαθύ αρνητικό έδαφος εν μέσω μιας διεθνούς κρίσης της Silicon Valley Bank και περισσότερων δυσάρεστων ειδήσεων για την Credit Suisse.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2,6%, με όλους τους κλάδους να διαπραγματεύονται στο κόκκινο.

Οι τραπεζικές μετοχές βυθίστηκαν κατά 7,2% και ακολούθησε ο κλάδος της ενέργειας, ο οποίος υποχώρησε 5,3%.

Υπενθυμίζεται ότι η Credit Suisse βρέθηκε ουραγός του δείκτη blue-chip, με πτώση 29% στη 1:22 μ.μ. ώρα Λονδίνου, αφού ο μεγαλύτερος δανειστής της τράπεζας, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να της προσφέρει περισσότερη οικονομική βοήθεια.

Η πτώση της Credit Suisse πυροδότησε μια επανέναρξη ενός ευρύτερου τραπεζικού sell-off μετά τη μέτρια ανάκαμψη του κλάδου την Τρίτη. Η BNP Paribas υποχώρησε 11,1%, η Societe Generale υποχώρησε 12,9%, η Commerzbank 10,1% και η Deutsche Bank μειώθηκε κατά 8,6%.

Limit down για πολλές τραπεζικές μετοχές

Αρκετές τραπεζικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, σταμάτησαν προσωρινά τις συναλλαγές το πρωί λόγω των απότομων απωλειών.

Η Deutsche Bank, η Societe Generale και η UBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Αυτό έρχεται παρά την έντονη δραστηριότητα στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού τη νύχτα και στη Wall Street την Τρίτη, όπου οι μετοχές των τραπεζών των ΗΠΑ ανέκαμψαν με την αισιοδοξία ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank περιορίστηκε.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ κινήθηκαν χαμηλότερα νωρίς την Τετάρτη.

Στο ΗΒ κατατέθηκε ο εαρινός Προϋπολογισμός

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ παρουσίασε τον «Εαρινό Προϋπολογισμό» του, ο οποίος περιλαμβάνει παρατάσεις της περικοπής των δασμών στα καύσιμα και των μέτρων ενεργειακής στήριξης. Έρχεται καθώς οι δάσκαλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι σιδηροδρομικοί εργαζόμενοι και οι γιατροί κατώτεροι εργάτες απεργούν για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Ο Χαντ είπε επίσης ότι η βρετανική οικονομία «αποδεικνύει στους αμφισβητούμενους ότι κάνουν λάθος», καθώς τα επιτόκια χρυσού, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και ο πληθωρισμός μειώνονται και ότι θα αποφύγει μια τεχνική ύφεση.

Διαβάστε περισσότερα