Ο Πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραΐσι, κατηγόρησε σήμερα (03/03) τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τα περιστατικά μαζικών δηλητηριάσεων σε σχολεία θηλέων σε όλη τη χώρα, ενόσω ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να διεξαχθεί «διαφανής έρευνα», προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Οι –μέχρι στιγμής– ανεξήγητες δηλητηριάσεις σε περισσότερα από τριάντα σχολεία ανά τουλάχιστον τέσσερις πόλεις, άρχισαν τον Νοέμβριο στην ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων, Κομ, ωθώντας ορισμένους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους, από το σχολείο. Πριν από τρία 24άωρα (28/02), ο Υπουργός Υγείας του Ιράν ανέφερε ότι εκατοντάδες κορίτσια σε διαφορετικά σχολεία αποτελούν θύματα δηλητηριάσεων και ορισμένοι πολιτικοί έχουν υποστηρίξει ότι τα κορίτσια ενδέχεται να είναι στόχος θρησκευτικών ομάδων που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των κοριτσιών.

Ο Ιμπραχίμ Ραΐσι κατηγόρησε τους εχθρούς του Ιράν για τις δηλητηριάσεις, μιλώντας σήμερα (03/03) σε πλήθος κόσμου στο νότιο Ιράν, σε τοποθέτηση που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση. «Αυτό είναι ένα σχέδιο, ώστε να προκληθεί χάος στη χώρα, καθώς ο εχθρός επιδιώκει να ενσταλάξει τον φόβο και την ανασφάλεια στους γονείς και τους μαθητές», τόνισε, χωρίς να αναφέρει ποιοι είναι αυτοί οι εχθροί, αν και Ιρανοί ηγέτες κατηγορούν, συνήθως, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων, για εχθρικές ενέργειες εναντίον της Τεχεράνης.

Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι βυτιοφόρο με καύσιμα που βρέθηκε δίπλα σε ένα σχολείο σε προάστιο της Τεχεράνης και το οποίο είχε, επίσης, εντοπισθεί σε δύο άλλες πόλεις, πιθανώς εμπλέκεται στις δηλητηριάσεις. Οι αρχές κατέσχεσαν το βυτιοφόρο και συνέλαβαν τον οδηγό του, σύμφωνα με τον Ρεζά Καρίμι Σάλεχ, αναπληρωτή Κυβερνήτη του προαστίου Παρντίς, ο οποίος μίλησε στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων, Tasnim.

Αποτελεί τον πρώτο κυβερνητικό αξιωματούχο που ανέφερε σύλληψη σε σχέση με το «κύμα» των δηλητηριάσεων. Το ίδιο βυτιοφόρο είχε, επίσης, βρεθεί στην Κομ και το Μπορουζέρντ, στην επαρχία Λορεστάν του δυτικού Ιράν, όπου και εκεί μαθητές δηλητηριάστηκαν, σύμφωνα με εκείνον. «Φρουροί σε ένα πάρκινγκ όπου ήταν σταθμευμένο το βυτιοφόρο, υπέστησαν, επίσης, δηλητηρίαση», υπογράμμισε ο Σάλεχ, αναφερόμενος στο Παρντίς.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν διαφανή έρευνα

Η υπόθεση έχει προκαλέσει «κύμα» οργής στη χώρα, όπου πολλοί καταγγέλλουν σιωπή των αρχών μπροστά στον αυξανόμενο αριθμό των σχολείων που καταγράφονται τέτοιες επιθέσεις. Στη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα (03/02) να διεξαχθεί διαφανής έρευνα για τις επιθέσεις.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για αυτές τις καταγγελίες ότι τα κορίτσια στοχοποιούνται εσκεμμένα υπό μυστηριώδεις συνθήκες, από ό,τι φαίνεται», σημείωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι τα ευρήματα κυβερνητικής έρευνας πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και οι δράστες, να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ακόμη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται σε επαφή με τις ιρανικές υγειονομικές αρχές.

Η εκπρόσωπος, Μάργκαρετ Χάρις, σημείωσε ότι ο Οργανισμός Υγείας βρίσκεται σε επαφή με τις εθνικές υγειονομικές αρχές και επαγγελματίες υγείας αναφορικά με τα περιστατικά και «χρησιμοποιεί άλλα μέσα για να κατανοήσει καλύτερα το συμβάν», με σκοπό να έχουμε σαφέστερα στοιχεία. Νωρίτερα, η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας ώστε να «εξιχνιασθούν» όλα τα περιστατικά δηλητηριάσεων μαθητριών στο Ιράν.

Διαβάστε ακόμη: