Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amirabdollahian προειδοποίησε την Πέμπτη, στον ΟΗΕ, ότι εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τα αντίποινα εναντίον των μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι ΗΠΑ «δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά», αναφέρει το Reuters.

«Λέω ανοιχτά στους Αμερικανούς πολιτικούς, που τώρα διαχειρίζονται τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ότι δεν καλωσορίζουμε (μια) επέκταση του πολέμου στην περιοχή. Αλλά αν συνεχιστεί η γενοκτονία στη Γάζα, δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά», είπε ο Ιρανός υπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης των 193 χωρών-μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε από την ομάδα των αραβικών χωρών για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

«Η Χαμάς διαβίβασε στο Ιράν ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει τους αμάχους ομήρους, προσθέτοντας ότι ο κόσμος πρέπει να πιέσει για την απελευθέρωση των 6.000 Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές», είπε ο Hossein Amirabdollahian.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη να παίξει τον ρόλο της σε αυτήν την πολύ σημαντική ανθρωπιστική προσπάθεια, μαζί με το Κατάρ και την Τουρκία. Φυσικά, η απελευθέρωση των 6.000 Παλαιστινίων κρατουμένων είναι άλλη μια ανάγκη και ευθύνη της παγκόσμιας κοινότητας», είπε.

Η πολιτική ηγεσία της Χαμάς είναι εξόριστη στο Ιράν και το Ιράν είναι πιθανώς ο ισχυρότερος σύμμαχος που έχει αυτή τη στιγμή η ισλαμιστική ομάδα, σημειώνει η EFE.

Το Ιράν είναι μια από τις λίγες χώρες που δεν καταδίκασαν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ξανά γιατί δεν σκοπεύει να το κάνει: «Η επιχείρηση Al Aqsa ήταν μόνο μια αντίδραση στην κατοχή και την επιθετικότητα κατά των Παλαιστινίων ως απάντηση στα σιωνιστικά εγκλήματα (…) Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η αντίσταση στην επίθεση και την κατοχή, ακόμη και με όπλα, είναι δικαίωμα των Παλαιστινίων και κάθε έθνους».

Ο Ιρανός υπουργός έσπευσε επίσης να βοηθήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δέχτηκε σφοδρά πυρά από το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες επειδή είπε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου «δεν ήρθαν από το πουθενά», κάτι που το Ισραήλ ερμήνευσε ως δικαιολογία για τις ενέργειες της ισλαμιστικής ομάδας, σύμφωνα με την EFE.

«Θέλω να χαιρετίσω τη θετική και ρεαλιστική θέση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες», είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών στους αντιπροσώπους και από τις 193 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, «τις προσπάθειές του να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο».

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που σκότωσε 1.400 ανθρώπους και πήρε εκατοντάδες ομήρους. Το Ισραήλ έχει πλήξει τη Γάζα από αέρος, έχει καθιερώσει πλήρη πολιορκία και ετοιμάζει χερσαία εισβολή. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον θύλακα, αλλά ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Διαβάστε ακόμη: