Το Ισραήλ δεν επιδιώκει να ανοίξει άλλο μέτωπο, καθώς ο πόλεμος στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της Χαμάς, διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, συμπληρώνοντας πως δεν θα αργήσει η έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Διεξάγουμε πόλεμο κατά της Χαμάς στο νότιο μέτωπο, ενώ είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο στον βορρά, όπου η Χεζμπολάχ υφίσταται μεγάλες απώλειες. Ωστόσο, δεν επιδιώκουμε την εξάπλωση του πολέμου», είπε ο Γκάλαντ σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν.

Όσον αφορά τη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «η μέρα εκείνη δεν είναι μακριά… η επιχείρηση θα ξεκινήσει όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Κάλεσμα στη Ρωσία να διώξει την αντιπροσωπεία της Χαμάς από τη Μόσχα

Το Ισραήλ κάλεσε την Πέμπτη τη Ρωσία να διώξει την αντιπροσωπεία της Χαμάς που επισκέπτεται τη Μόσχα, λέγοντας ότι η πρόσκλησή της στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν «λυπηρή».

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος. Τα χέρια των υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς έχουν το αίμα περισσοτέρων από 1.400 Ισραηλινών που σφαγιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, εκτελέστηκαν και κάηκαν. (Τα στελέχη της Χαμάς) ευθύνονται για την απαγωγή περισσότερων από 220 Ισραηλινών, ανάμεσά τους βρέφη, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι», αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Λίστα 212 σελίδων με ονόματα 7.028 νεκρών

Λίστα με τα στοιχεία ταυτότητας των 7.028 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχαν αμφισβητήσει δημοσίως τους απολογισμούς που δίνουν στη δημοσιότητα οι ελεγχόμενες από τη Χαμάς αρχές στη Λωρίδα της Γάζας.

Απαντώντας στους αμφισβητίες, το υπουργείο Υγείας της Γάζας έδωσε στη δημοσιότητα λίστα 212 σελίδων, με τα ονόματα των θυμάτων. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως μέχρι στιγμής 7.028 άνθρωποι, εκ των οποίων 2.913 παιδιά και 1.709 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, 18.484 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι ο φονικότερος μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα το 2005, δύο χρόνια προτού η ισλαμιστική οργάνωση ανέβει στην εξουσία.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Παγκόσμια ανησυχία – Διχάζει τους ηγέτες το Μεσανατολικό

Τη θέση του για «λύση δύο κρατών» επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για «εξτρεμιστές εποίκους» που, όπως είπε, επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.

Στο μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε επικοινωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο, κατά την οποία υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα αποτελούν «σφαγή», ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δύσης ότι δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο στη Γάζα γιατί το αίμα που χύνεται είναι μουσουλμανικό.

«Αυτή η κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί πολύ πέρα από τα σύνορα της Μέσης Ανατολής» προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Στηριζουμε Ισραήλ, καταδικάζουμε Χαμάς, προτεραιότητα η διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας» είναι η ξεκάθαρη θέση της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: