Η δίκη της Ιρανής δημοσιογράφου, η οποία συνελήφθη αφού κάλυψε –τον περασμένο Σεπτέμβριο– τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, που προκάλεσε μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης στο Ιράν, άρχισε σήμερα (29/05), σύμφωνα με τον νομικό της εκπρόσωπο.

Η 36άχρονη Ελαχέχ Μοχαμαντί εμφανίσθηκε ενώπιον δικαστηρίου της Τεχεράνης για την πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης της, η οποία άρχισε κεκλεισμένων των θυρών.

Ο συνήγορός της, Σαχάμπ Μιρλοχί, χαρακτήρισε ως «θετική» αυτή τη συνεδρίαση, χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για όσα διαμείφθηκαν. Ακόμη, τόνισε ότι η ημερομηνία της επόμενης ακροαματικής συνεδρίασης «θα ανακοινωθεί αργότερα», μιλώντας στο AFP.

Η Ελαχέχ Μοχαμαντί, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χαμ Νιχάν», είναι η μία από τις δύο δημοσιογράφους που φυλακίσθηκαν επειδή κάλυψαν τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, τη 16η Σεπτεμβρίου, μίας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών, η οποία την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μη φορώντας σωστά τη μαντίλα της.

Η δημοσιογράφος συνελήφθη την 29η Σεπτεμβρίου, αφού μετέβη στη Σαγέζ (επαρχία του Κουρδιστάν) όπου τελέσθηκε η κηδεία και πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις πολλές διαδηλώσεις.

Η συνάδελφός της, Νιλουφάρ Χαμεντί, 30 ετών, της μεταρρυθμιστικής εφημερίδας «Σαργ», είχε συλληφθεί μερικές ημέρες νωρίτερα, αφού είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου η Μαχσά Αμινί βρισκόταν σε κώμα, πριν καταλήξει.

Η δίκη εκείνης της δημοσιογράφου πρόκειται να αρχίσει αύριο (30/05), είχε ανακοινώσει η δικαστική αρχή, την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν την 8η Νοεμβρίου για «προπαγάνδα» εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και συνωμοσία εναντίον της εθνικής ασφαλείας, αδικήματα που τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου.

Εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μέλη των δυνάμεων της τάξης, σκοτώθηκαν και χιλιάδες, συνελήφθησαν στη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο· επτά άνδρες έχουν εκτελεσθεί για ανάμειξη στο κίνημα.

Διαβάστε ακόμη: