Σήμερα (03/02), ο Τζαφάρ Παναχί αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν» (CHRI), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ο Παναχί, οι ταινίες του οποίου έχουν βραβευθεί σε πολλά ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ, αποφυλακίσθηκε δύο ημέρες αφότου άρχισε απεργία πείνας. «Αισθάνομαι ανακούφιση και μεγάλη χαρά, είναι εκπληκτικό. Ο επόμενος αγώνας του, να ακυρωθεί η ποινή του. Βρίσκεται εκτός φυλακής, είναι ελεύθερος και αυτό είναι υπέροχο», τόνισε η Γαλλίδα παραγωγός, Μισέλ Αλμπερστάτ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διανομή των ταινιών του.

Ο Τζαφάρ Παναχί, ταινίες του οποίου έχουν βραβευθεί σε ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ, συνελήφθη τον Ιούλιο πριν αρχίσει το «κύμα» των διαμαρτυριών που συγκλονίζει από το Σεπτέμβριο, το ιρανικό καθεστώς. Παρά τις ελπίδες για απελευθέρωση τον περασμένο μήνα, ο Τζαφάρ Παναχί παρέμεινε φυλακισμένος στις φυλακές Εβίν, της Τεχεράνης.

«Σήμερα, όπως πολλοί άνθρωποι παγιδευμένοι στο Ιράν, δεν έχω άλλη επιλογή από τη διαμαρτυρία εναντίον αυτής της απάνθρωπης συμπεριφοράς με ό,τι έχω ακριβότερο. Τη ζωή μου. Θα αρνηθώ να φάω και να πιω και να λάβω οιοδήποτε φάρμακο, μέχρι την απελευθέρωσή μου. Θα παραμείνω σ’ αυτή την κατάσταση, έως ότου απελευθερωθεί από τη φυλακή ίσως το άψυχο σώμα μου», είχε υπογραμμίσει ο κινηματογραφιστής, η απεργία πείνας του οποίου άρχισε την 1η Φεβρουαρίου.

Ο 62άχρονος συνελήφθη την 11η Ιουλίου και υποχρεώθηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης έξι ετών, που του επεβλήθη το 2010, για «προπαγάνδα κατά του συστήματος».

Όμως, την 15η Οκτωβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη και διέταξε να διεξαχθεί νέα δίκη. Το 2000, ο Τζαφάρ Παναχί κέρδισε ένα Χρυσό Λιοντάρι στη Μόστρα της Βενετίας, για την ταινία «Ο Κύκλος». Το 2015, τιμήθηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για την ταινία «Ταξί στην Τεχεράνη» και το 2018, κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Κανών για τα «Τρία Πρόσωπα».

Η σύλληψή του τον Ιούλιο, σημειώθηκε αφού είχε παρευρεθεί στη δίκη ενός άλλου σκηνοθέτη, του Μοχαμάντ Ρασουλόφ, ο οποίος είχε συλληφθεί μερικές ημέρες νωρίτερα. Ο τελευταίος αποφυλακίσθηκε την 7η Ιανουαρίου, αφού είχε λάβει άδεια δύο εβδομάδων για λόγους υγείας.

Διαβάστε ακόμη: