Ο βραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος είναι τους τελευταίους έξι μήνες φυλακισμένος στην Τεχεράνη, γνωστοποίησε ότι άρχισε απεργία πείνας ώστε να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησής του, σύμφωνα με ανακοίνωση της συζύγου του.

Ο Τζαφάρ Παναχί, ταινίες του οποίου έχουν βραβευθεί σε ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ, συνελήφθη τον Ιούλιο πριν καν αρχίσει το «κύμα» των διαμαρτυριών που συγκλονίζει από το Σεπτέμβριο, το ιρανικό καθεστώς. Παρά τις ελπίδες για απελευθέρωση τον περασμένο μήνα, ο Τζαφάρ Παναχί παραμένει φυλακισμένος στις φυλακές Εβίν, της Τεχεράνης.

«Σήμερα, όπως πολλοί άνθρωποι παγιδευμένοι στο Ιράν, δεν έχω άλλη επιλογή από τη διαμαρτυρία εναντίον αυτής της απάνθρωπης συμπεριφοράς με ό,τι έχω ακριβότερο. Τη ζωή μου. Θα αρνηθώ να φάω και να πιω και να λάβω οιοδήποτε φάρμακο μέχρι την απελευθέρωσή μου. Θα παραμείνω σ’ αυτή την κατάσταση, έως ότου απελευθερωθεί από τη φυλακή ίσως το άψυχο σώμα μου», υπογράμμισε ο κινηματογραφιστής, η απεργία πείνας του οποίου άρχισε την 1η Φεβρουαρίου.

Ο 62άχρονος συνελήφθη την 11η Ιουλίου και υποχρεώθηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης έξι ετών, που του επεβλήθη το 2010, για «προπαγάνδα κατά του συστήματος».

Όμως, την 15η Οκτωβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη και διέταξε να διεξαχθεί νέα δίκη. Το 2000, ο Τζαφάρ Παναχί κέρδισε ένα Χρυσό Λιοντάρι στη Μόστρα της Βενετίας, για την ταινία «Ο Κύκλος». Το 2015, τιμήθηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για την ταινία «Ταξί στην Τεχεράνη» και το 2018, κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Κανών για τα «Τρία Πρόσωπα».

Η σύλληψή του τον Ιούλιο, σημειώθηκε αφού είχε παρευρεθεί στη δίκη ενός άλλου σκηνοθέτη, του Μοχαμάντ Ρασουλόφ, ο οποίος είχε συλληφθεί μερικές ημέρες νωρίτερα. Ο τελευταίος αποφυλακίσθηκε την 7η Ιανουαρίου, αφού είχε λάβει άδεια δύο εβδομάδων για λόγους υγείας.

Διαβάστε ακόμη: