Η είδηση για το απάνθρωπο πείραμα του Άντονι Φάουτσι κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς αποτελεί ένα ευυπόληπτο άτομο στην πατρίδα του, με δεκάδες βουλευτές να εκφράζουν την οργή τους, όχι μόνο για την απαράδεκτη μέθοδος του πειράματος αλλά και για το γεγονός ότι κόστισε εκατομμύρια δολάρια.

Τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις από τον κορυφαίο Αμερικανό επιδημιολόγο μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, σε επιστολή τους με επικεφαλής την βουλευτή Νάνσι Μέις από τη Νότια Καρολίνα, αφού κατακρίνουν τη χρήση κεφαλαίων από τους φορολογούμενους πολίτες για πειράματα.

ΗΠΑ: Οργή κατά Φάουτσι για τα πειράματα σε κουτάβια

Η χρηματοδότηση των πειραμάτων φέρεται να έγινε με εντολή Φάουτσι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Δεκάδες Αμερικανοί βουλευτές έχουν εκφράσει την οργή τους όχι μόνο για την απαράδεκτη μέθοδο του πειράματος αλλά και για την χρησιμότητά του καθώς δαπανήθηκε μία περιουσία.

Πολλοί από αυτούς, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, συνέταξαν μία επιστολή με επικεφαλής την βουλευτή Νάνσι Μέις από τη Νότια Καρολίνα, διατρανώνοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για το πείραμα.

Ο Φάουτσι, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες «Independent» και «Daily Mail» κατηγορείται ότι δαπάνησε σχεδόν δύο εκατομμύρια δολάρια σε πειράματα με κουτάβια , τα οποία παγιδεύονται σε κλουβιά έτσι ώστε οι σκνίπες να μπορούν να τα φάνε ζωντανά.

Στην επίμαχη επιστολή, την οποία συνυπογράφουν 24 βουλευτές, επισημαίνεται ότι είναι κατακριτέα η κατάχρηση κεφαλαίων και ζητούν τα… ρέστα από τον Δρα. Άντονι Φάουτσι καθώς μία μη κερδοσκοπική οργάνωση ισχυρίζεται ότι αυτή ενέκρινε τις δοκιμές νέων φαρμάκων.

‘Οπως αναφέρει το σχέδιο «White Coat Waste Project», ο Αμερικανός επιδημιολόγος έστειλε 375.800 δολάρια σε ένα τυνησιακό ερευνητικό εργαστήριο, με τους επιστήμονες να χορηγούν στα κουτάβια ένα πειραματικό φάρμακο.

Το σχέδιο αυτό επισημαίνει ότι τα κεφάλια τους ήταν παγιδευμένα σε κλουβιά με τις σκνίπες να τα τρώνε ζωντανά.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση αποκάλυψε επίσης , άλλα τρία ανάλογα πειράματα που χρηματοδοτήθηκαν από τον «Τσιόδρα των ΗΠΑ».

Αποτρόπαια πειράματα 

Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον διακεκριμένο επιστήμονα έως τις 19 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Daily Mail», o δρ. Άντονι Φάουτσι δέχεται πυρά και από τα δύο κόμματα εφόσον, όπως υπογραμμίζουν στην επιστολή τους, χρησιμοποίησε τα χρήματα των φορολογουμένων για τα σκληρά πειράματα.

Μια άλλη διαδικασία, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τους αρμόδιους φορείς με το ποσό των 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων, αφορούσε σε 44 κουτάβια με τους επιστήμονες να κόβουν τις φωνητικές τους χορδές για να σταματήσουν να γαβγίζουν.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από το σχέδιο «White Coat Waste Project» , ισχυρίζονται ότι τα σκυλιά νόσησαν από την ασθένεια της «νόσου των λεγεωνάριων» προτού τα σκοτώσουν και τα τεμαχίσουν.

«Αυτή η σκληρή διαδικασία, στην οποία αντιτίθενται- με σπάνιες εξαιρέσεις- η Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση, η Αμερικανική Ένωση για την Νοσηλεία των Ζώων και άλλες ενώσεις – φαίνεται ότι έγινε έτσι ώστε οι επιστήμονες που διενήργησαν τα πειράματα, να μην χρειάζεται να ακούσουν τα γρυλίσματα των κουταβιών. Πρόκειται για μία κατακριτέα πράξη με τα χρήματα των φορολογουμένων», αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην επιστολή, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «New York Post».

Την ίδια ώρα, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής , Ραντ Πολ, ζήτησε την άμεση παραίτηση του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου μετά τις νέες αποκαλύψεις που αφορούν ένα πείραμα για την προέλευση του κορωνοιού.

«Αυτός ο Φάουτσι θα πρέπει να απολυθεί», τόνισε ο Πολ σε συνέντευξή του στον ιστότοπο «Axios».

«Απλώς λόγω έλλειψης κρίσεως, αν μη τι άλλο».

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής εξηγεί ότι ο δρ. Άντονι Φάουτσι είχε δώσει το πράσινο φως για ένα «περιορισμένο πείραμα» προκειμένου να διερευνηθεί αν οι «πρωτεινικές ακίδες νυχτερίδων που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό στην Κίνα, είναι ικανές να προσδεθούν στον ανθρώπινο υποδοχέα ACE2, στη διάρκεια πειραμάτων σε ποντίκια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο Φάουτσι, λέει ο Ραντ Πολ.

«Ο Φάουτσι», προσθέτει ο Πολ, «ως επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων στις ΗΠΑ, πιθανότατα δεν θα παραδεχτεί ποτέ ότι είπε ψέματα», προσθέτει.

Κι όταν ο Μάικ Άλεν, δημοσιογράφος του ιστότοπου «Axios», του λέει ότι είναι απίθανο ο πρόεδρος Μπάιντεν να απομακρύνει τον Φάουτσι , τότε ο ίδιος του απαντά:
«Θα ήμουν ικανοποιημένος με μια εξονυχιστική έρευνα για το θέμα».