Ο «γιατρός των Αμερικανών», όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά οι «Los Αngeles Times», Άντονι Φάουτσι, είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος σε θέματα πανδημίας στις ΗΠΑ.

Από τα χείλη του κρέμονται πολλοί Αμερικανοί, ενώ ο χώρος της επιχειρήσεων δεν άφησε να πάει χαμένη η λαοφιλία του.

https://www.youtube.com/watch?v=NBEau86jZjI

Μπλουζάκια και κούπες καφέ με τον Φάουτσι κάνουν θραύση στις προθήκες καταστημάτων, ενώ οι συμπολίτες του αναμένουν εναγωνίως το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει το National Geographic και ρίχνει φως στη ζωή του.

Δύο σκηνοθέτες, οι βραβευμένοι με Emmy, John Hoffman – γνωστός από το «Sleepless in America» – και Janet Tobias – γνωστή από το «Unseen Enemy» – σκιαγραφούν τον άνθρωπο και επιστήμονα «Φάουτσι»: τον γιατρό που επί 40 χρόνια είναι αφιερωμένος στην επιστήμη του και στα 80 βρέθηκε αντιμέτωπος με μία μεγάλη πρόκληση που απειλεί την δημόσια υγεία ανά τον κόσμο: τη νόσο Covid- 19.

Η δραστηριότητα του Φάουτσι 

To ντοκιμαντέρ δεν αφορά μόνον τη δουλειά του Φάουτσι για την COVID-19, αλλά θα ρίξει φως και στις προηγούμενες προσπάθειές του να αντιμετωπίσει, ως δημόσιος λειτουργός επί επτά προεδρίες, τα πάντα: από το AIDS μέχρι τον ιό Έμπολα.

Fauci

Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει συνεντεύξεις των Τζορτζ Μπους, Μπιλ Γκέιτς, της διευθύντριας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH), καθηγήτριας Φράνσις Κόλινις, όπως και μελών της οικογένειας και φίλων του Φάουτσι.

Στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Fauci» είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ Dan Cogan – γνωστός από το «Icarus – και η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ Liz Garbus -γνωστή από το ντοκιμαντέρ για τη Nina Simone, «What Happened, Miss Simone?».

Οι δημιουργοί υπόσχονται «να δώσουν μια ξεχωριστή ματιά στη μακρόχρονη επαγγελματική καριέρα και την προσωπική ζωή αυτού του ιδανικού δημόσιου λειτουργού και Αμερικανού ήρωα, ο οποίος μετά από μια ζωή στη δημόσια υπηρεσία, ήρθε αντιμέτωπος με μία πανδημία, η σφοδρότητα της οποίας δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία».

Ένας ενθουσιώδης επιστήμονας 

Ο επιδημιολόγος που γεννήθηκε στο Μπρούκλιν και σπούδασε Ιατρική στο Κορνέλ είναι ένας ενθουσιώδης επιστήμονας, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη επικριτικών σχολίων από την ομάδα πανδημίας υπό την ηγεσία του Τραμπ.

Στο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους ο Άντονι Φάουτσι απεικονίζεται στο δεύτερο σπίτι του, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και στην οικία του, με την σύζυγό του, νοσοκόμα Κριστίν Γκρέιντι.

Κι ενώ πολλοί περιμένουν εναγωνίως να δουν το ντοκιμαντέρ, ο ίδιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο «Axios», υπογραμμίζει ότι το «φινάλε του παιχνιδιού θα είναι να καταστείλουμε τον ιό».

«Αυτή τη στιγμή παραμένουμε ακόμη σε φάση πανδημίας αφού έχουμε 160.000 νέα κρούσματα ημερησίως» παρά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων κρουσμάτων μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στα 140.0000, αλλά σε τόσο υψηλά επίπεδα παραμένει ανέφικτη η επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα», υπογράμμισε ο Φάουτσι. «Σε μια χώρα με το δικό μας μέγεθος δεν μπορείς να έχεις 100.000 κρούσματα την ημέρα. Πρέπει να πέσουμε πολύ κάτω από τις 10.000 για να αρχίσουμε να νιώθουμε άνετοι», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, η ιστοσελίδα «The Intercept» αποκάλυψε εκατοντάδες έγγραφα τα οποία υποστηρίζουν ότι η Ουάσινγκτον διοχέτευσε μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων -του οποίου επικεφαλής είναι ο Φάουτσι- 3,1 εκατ. δολάρια στην αμερικανική ΜΚΟ «EcoHealth Alliance» για να υποστηρίξει την έρευνα για κορωνοϊούς σε νυχτερίδες.