Οι μετανάστες που δεν διαθέτουν νόμιμα χαρτιά δεν θα απελαύνονται από τις ΗΠΑ παρά μόνο αν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας και εφόσον εισήλθαν στο αμερικανικό έδαφος πριν την 1η Νοεμβρίου 2020, βάσει των νέων οδηγιών που δόθηκαν χθες Πέμπτη στην υπηρεσία μετανάστευσης.

Σε υπόμνημά του προς τα μελή της υπηρεσίας μετανάστευσης και τους συνοριοφύλακες ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας τους ζήτησε να επικεντρωθούν στη σύλληψη και την απέλαση των μεταναστών που αποτελούν απειλή τόσο για την εθνική ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια συνόρων, αλλά και για τη δημόσια τάξη.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται όσοι είναι ύποπτοι για τρομοκρατία και κατασκοπεία, όσοι έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα αλλά και όσοι μετανάστες διέσχισαν παράτυπα τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό μετά την 1η Νοεμβρίου 2020.

«Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος είναι αλλοδαπός χωρίς νόμιμα έγγραφα δεν θα πρέπει να αποτελεί μοναδικό λόγο» για την απέλασή του, τόνισε ο Μαγιόρκας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 11 εκατομμύρια μετανάστες ζουν στις ΗΠΑ χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και «δεν διαθέτουμε τους πόρους να συλλαμβάνουμε και να προχωρούμε στην απέλαση όλων τους», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.

Η πλειονότητα αυτών «συμβάλλει εδώ και χρόνια στην κοινωνία, υπάρχουν άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της covid-19, είναι επικεφαλής θρησκευτικών κοινοτήτων, μορφώνουν τα παιδιά μας, κάνουν δύσκολες αγροτικές εργασίες», πρόσθεσε ο Μαγιόρκας.

Οι νέες οδηγίες θα ισχύουν από τις 29 Νοεμβρίου και ανακοινώθηκαν την ώρα που εδώ και μήνες μεγάλος αριθμός μεταναστών φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, με την ελπίδα να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος. Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο έχουν συλληφθεί από τον Ιανουάριο.