Η μετάλλαξη Όμικρον καθίσταται κυρίαρχη στις ΗΠΑ, σημάνοντας συναγερμό στις Αρχές.

Συγκεκριμένα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωναν ότι η Όμικρον αντιστοιχούσε στο 73% των κρουσμάτων κορονοϊού την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει πως πλέον είναι η κυρίαρχη.

Σημειώνεται δε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις σήμερα για την Όμικρον, ανακοινώνοντας νέα μέτρα, με την αμερικανική κυβέρνηση να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός lockdown.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι «Θα μιλήσουμε για το τι να περιμένουμε καθώς οδεύουμε προς τους χειμερινούς μήνες και λεπτομερή επιπρόσθετα βήματα που θα λάβουμε».

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες, με τον κορυφαίο Αμερικανό επιδημιολόγο Άντονι Φάουτσι να προειδοποιεί για «δύσκολες εβδομάδες» που ακολουθούν, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Μαίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία των ΗΠΑ

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία των ΗΠΑ είναι πολύ επιβαρυμένες, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί με νέο κύμα πανδημίας τη χώρα.

Η εφημερίδα Wall Street Journal σημειώνει πως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε πολλά νοσοκομεία είναι γεμάτες με ασθενείς που απαιτούν ειδική φροντίδα είτε πρόκειται για περιστατικά COVID είτε για άτομα που πάσχουν από καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις.

Σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν απομείνει ελάχιστα κρεβάτια, ενώ αναμένεται αυξημένη προσέλευσης ασθενών λόγω της Όμικρον.

CDC: Τα εμβόλια που δεν είναι mRNA δεν παρέχουν άμυνα από τη μετάδοση της Όμικρον

Την ίδια ώρα έρχεται στη δημοσιότητα έρευνα του CDC που δείχνει ότι τα εμβόλια που δεν είναι mRNA -δηλαδή όλα εκτός από τα Pfizer και Moderna– δεν προσφέρουν επαρκή προστασία μετάδοσης από τη μεγάλλαξη αυτή.

Όμως, εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία από σοβαρή νόσηση, όχι όμως και από την πιθανότητα εύκολης μετάδοσής της στον οργανισμό. Κι όπως είναι γνωστό, η εξάπλωση αυτής της παραλλαγής έχει τον μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα στελέχη.

Τα εμβόλια που δεν είναι mRNA και άρα προσφέρουν μικρότερη προστασία είναι:

  • AstraZeneca
  • Johnson & Johnson
  • Sinopharm
  • Sinovac
  • Sputnik

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το εμβόλιο της Moderna φαίνεται πως με την τρίτη δόση αυξάνει 37 φορές τα αντισώματα κατά της Όμικρον. Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους, η έρευνα του CDC έδειξε ότι είναι 20 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν και 10 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα παραπάνω είναι πρώιμα – αν και ενδεικτικά – συμπεράσματα που βασίζονται σε εργαστηριακά πειράματα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν την πιθανή πλήρη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου.