Δύο ακόμη μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Oath Keepers πρόκειται να καταδικαστούν σήμερα για τον ρόλο τους στην εξέγερση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021 από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι προσπαθούσαν να ανατρέψουν την εκλογική του ήττα.

Το ζεύγος Τζέσικα Γουάτκινς και Κένεθ Χάρελσον κρίθηκε ένοχο τον Νοέμβριο από τους ενόρκους ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον για παρακώλυση επίσημης διαδικασίας για τον ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο κατά την οποία διαδηλωτές συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, έσπασαν τζάμια και ανάγκασαν τους βουλευτές να τρέξουν για να σωθούν.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εισηγήθηκαν στον δικαστή Αμίτ Μέτα στην Ουάσινγκτον να καταδικάσει την Γουάτκινς σε 18 χρόνια φυλάκιση και τον Χάρελσον σε 15 χρόνια.

Πρόκειται να εμφανιστούν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου μια ημέρα μετά την απόφαση του Μέτα να καταδικάσει τον ιδρυτή της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής Στιούαρτ Ρόουντς σε 18 χρόνια φυλάκιση κρίνοντάς τον ένοχο για εγκλήματα μεταξύ των οποίων ανταρσία, συνομωσία και χρήση βίας για την ανατροπή ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η ποινή φυλάκισής του είναι η μεγαλύτερη ποινή για οποιοδήποτε από τα 1.000 και πλέον άτομα που κατηγορούνται σε σχέση με την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Η Γουάτκινς καταδικάστηκε ακόμη για συνωμοσία και παρεμπόδιση αστυνομικού έργου στη διάρκεια των επεισοδίων.

Ο Χάρελσον κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία με στόχο να εμποδιστούν τα μέλη του Κογκρέσου από το να επικυρώσουν την εκλογή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς και για παραποίηση εγγράφων και διαδικασίων.

Οι Γουάτκινς και Χάρελσον αθωώθηκαν για την κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή.

Η Γουάτκινς ζήτησε η ποινή της να μην ξεπερνά την απαιτούμενη γα τη συμμόρφωση με τον ομοσπονδιακό νόμο που αφορά τις ποινές.

Από την πλευρά του ο Χάρελσον δεν ζήτησε κάτι για την ποινή του και συνέχισε να υποστηρίζει την αθωώτητά του.

Ο Ρόουντς χθες εμφανίστηκε προκλητικός στο δικαστήριο, επιμένοντας ότι είναι «πολιτικός κρατούμενος». «Επί δεκαετίες, κύριε Ρόουντς, είναι σαφές ότι θέλατε να εκφυλιστεί η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Δεν είστε πολιτικός κρατούμενος» απάντησε ο δικαστής Μέτα.

Οι Oath Keepers είναι μια αμερικανική ακροδεξιά αντικυβερνητική πολιτοφυλακή της οποίας οι ηγέτες έχουν καταδικαστεί για βίαιη εναντίωση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ιδρύθηκε το 2009 από τον Ρόουντς, έναν άνθρωπο που έχει καταγγελθεί από την πρώην σύζυγό του για ψυχολογική και σωματική κακοποίηση. Έρευνα σχετικά με τα μέλη τους εντόπισε ότι τα δύο τρίτα των Oath Keepers είναι πρώην στρατιωτικοί ή αστυνομικοί και το ένα δέκατο είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί ή αστυνομικοί. Οι περισσότερες έρευνες προσδιόρισαν ότι τα μέλη των Oath Keepers είναι περίπου 5.000, ενώ τα στοιχεία που διέρρευσαν έδειξαν ότι οι κατάλογοι των Oath Keepers ισχυρίζονται ότι τα μέλη τους ανέρχονται σε 38.000.

Κάποια από τα μέλη της οργάνωσης –περιλαμβανομένων των Γουάτκινς και Χάρελσον– εισέβαλαν στο Καπιτώλιο ντυμένα με στολή παραλλαγής.