Η αμερικανική οικονομία επιβραδύνθηκε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις ενόψει του υψηλότερου κόστους δανεισμού. Η οικονομία των ΗΠΑ “έτρεξε” με ρυθμό 1,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, χαμηλότερα από 2,6% που πέτυχε το προηγούμενο τρίμηνο, παρά τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες.

Οι αναλυτές παρακολουθούν ανήσυχοι για να δουν πώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χειρίζεται ένα μείγμα υψηλότερων επιτοκίων και αυξανόμενων τιμών. Η τελευταία έκθεση για το ΑΕΠ – ο ευρύτερος δείκτης μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας – έδειξε ότι η οικονομία έχει πλέον αναπτυχθεί για τρία συνεχόμενα τρίμηνα.

Υπενθυμίζεται ότι είχε συρρικνωθεί το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, καθώς οι εμπορικές ροές προσαρμόστηκαν από την πανδημία και το υψηλότερο κόστος δανεισμού οδήγησε σε απότομη επιβράδυνση των πωλήσεων κατοικιών.

Οι δείκτες

Ωστόσο, μια ισχυρή αγορά εργασίας έχει διατηρήσει τις καταναλωτικές δαπάνες – τον κύριο μοχλό της οικονομικής δραστηριότητας – ανθεκτικές, παρά το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης. Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την επιβράδυνση ως “απαραίτητη προσαρμογή” μετά την έκρηξη που ακολούθησε το άνοιγμα από την πανδημία. «Σήμερα, μάθαμε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, καθώς μεταβαίνει σε σταθερή ανάπτυξη», είπε σε δήλωσή του μετά την έκθεση. Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα πέσουν σε οικονομική ύφεση κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά. «Συνολικά, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το μήνυμα από άλλους δείκτες ότι ενώ η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, δεν καταρρέει ακόμη», δήλωσε ο Andrew Hunter, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ για την Capital Economics. “Παρ’ όλα αυτά, με τους περισσότερους δείκτες να αναβοσβήνουν ακόμη κόκκινο και την οπισθοδρόμηση από τις αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες να συνεχίζουν να τροφοδοτούνται, αναμένουμε μια πιο έντονη εξασθένηση σύντομα”. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει ενισχύσει τα αμερικανικά επιτόκια σε περισσότερο από 4,75%, από σχεδόν μηδενικά τον περασμένο Μάρτιο, κινούμενη επιθετικά για να προσπαθήσει να επιβραδύνει την οικονομία και να αμβλύνει τις πιέσεις που ανεβάζουν τις τιμές.

Τα σχέδια των εταιρειών

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες – ειδικά σε τομείς όπως η στέγαση, τα χρηματοοικονομικά και η τεχνολογία όπου το χαμηλό κόστος δανεισμού είχε τροφοδοτήσει την ανάπτυξη – γίνονται πιο επιφυλακτικές. Οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από ανακοινώσεις περικοπών θέσεων εργασίας από πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Deloitte, η 3M, η Gap και ο τεχνολογικός κολοσσός Meta. Οι αναλυτές λένε ότι αναμένουν να επεκταθεί το “φαινόμενο” στο μέλλον καθώς η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται και οι τράπεζες γίνονται πιο επιφυλακτικές όσον αφορά στον δανεισμό μετά από μια σειρά πτωχεύσεων τραπεζών των ΗΠΑ. Οι λιανικές πωλήσεις έχουν ήδη επιβραδυνθεί από την αρχή του έτους και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει υποχωρήσει.

Διαβάστε περισσότερα