Bασικός δείκτης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ συνέχισε να καταγράφει μικρή άνοδο τον περασμένο μήνα, ενώ οι δαπάνες παρέμειναν στάσιμες, επιβεβαιώνοντας μια ευπρόσδεκτη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά πολύ λιγότερο από τη συγκράτηση που επιδιώκει η Federal Reserve να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών δαπανών (Personal Consumption Expenditures – PCE) κατέγραψε επιβράδυνση στο 5,5% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από το 6,1% του Οκτωβρίου, αν και η αγορά περίμενε ελαφρώς μεγαλύτερη μείωση στο 5,3%. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, ο δείκτης επιτάχυνε μόλις κατά 0,1% έναντι του 0,4% που είχε προηγηθεί και των εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση με ρυθμό 0,3%.

Ο δομικός δείκτης PCE, στον οποίο δεν υπολογίζονται τα τρόφιμα και η ενέργεια και στον οποίο δίνει βαρύτητα η Fed, επιβράδυνε στο 4,7% ετησίως όπως περίμεναν οι αναλυτές, από το 5% του Νοεμβρίου. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε με μικρότερο ρυθμό από ό,τι τον Οκτώβριο, με +0,2% έναντι +0,3% επίσης σύμφωνα με τις προβλέψεις.