Με τις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, συναντήθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζό Μπάιντεν μαζί με τη συζύγο του, Τζιλ. Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η συνάντηση έγινε χωρίς κάμερες.

Το προεδρικό ζεύγος, προσγειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) στην αεροπορική βάση του Ντόβερ για να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς.

victims_afghan

Εκεί έφτασαν τα λείψανα των 13 στρατιωτών σε φέρετρα καλυμμένα με την αμερικανική σημαία. Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικίας 20-31 ετών. Δηλαδή, κάποια από τα θύματα γεννήθηκαν μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 ή ήταν βρέφη όταν συνέβη. Οι συγκεκριμένοι στρατιώτες ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ στην Καμπούλ ώστε να βοηθήσουν στην εκκένωση των πολιτών, μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν στην εξουσία.

000_9LV4CV

Η μακάβρια αεροπορική βάση του Ντόβερ, έχει υποδεχθεί αρκετά θύματα τα τελευταία 20 χρόνια από το Αφγανιστάν.

Η επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες πολίτες. Είναι οι πιο αιματηρή μετά τον Φεβρουάριο του ’20, όταν ο τότε πρόεδρος, Ντοναλντ Τράμπ, είχε καταλήξει σε μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν λέγοντας ότι έως τον Μάιο του ’21 θα έχουν αποχωρήσει όλες οι αμερικανικές δυνάμεις.

Οι Αμερικανοί χτύπησαν με drone καμικάζι του ISIS στην Καμπούλ

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιχείρηση, που έγινε με πύραυλο που εξαπέλυσε αμερικανικό drone, είχε στόχο βομβιστή αυτοκτονίας που βρίσκονταν σε όχημα με προορισμό το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι πετύχαμε το στόχο μας» δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο CBS.

«Αρχικές πληροφορίες δείχνουν ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων» είπε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Δευτερεύουσες εκρήξεις από το όχημα υποδεικνύουν την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών υλών σε αυτό».

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε επίσης ότι η αμερικανική αεροπορική επίθεση είχε στόχο έναν ύποπτο βομβιστή που ταξίδευε με αυτοκίνητο, σύμφωνα με το Associated Press. Οι αρχικές πληροφορίες από δημοσιογραφικές πηγές στην αφγανική πρωτεύουσα και από αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για έκρηξη σε σπίτι, στα βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καμπούλ.