Νέα έκρηξη σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, με βάση τις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων του. Δεν έχει γίνει γνωστό ούτε πού έγινε η έκρηξη ή οτιδήποτε περισσότερο.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα ρουκέτας που χτύπησε σπίτι κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι Αμερικανοί χτύπησαν με drone καμικάζι του ISIS στην Καμπούλ

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιχείρηση, που έγινε με πύραυλο που εξαπέλυσε αμερικανικό drone, είχε στόχο βομβιστή αυτοκτονίας που βρίσκονταν σε όχημα με προορισμό το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

kabul__1_

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας του Αφγανιστάν στο BBC, η νέα έκρηξη μπορεί να προκλήθηκε από πύραυλο που έπληξε ένα σπίτι κοντά στο αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο δεν χτυπήθηκε άμεσα, πρόσθεσε η πηγή.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι επρόκειτο για στρατιωτικό πλήγμα των ΗΠΑ κατά του αφγανικού παραρτήματος του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ίδιοι, διατηρώντας την ανωνυμία τους, είπαν ότι το πλήγμα είχε ως στόχο ύποπτα μέλη του ISIS-K, που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την περασμένη Πέμπτη.

Το Associated Press, επικαλούμενο πηγές των Ταλιμπάν, αναφέρει ότι στόχος της αμερικανικής επίθεσης ήταν όχημα στο οποίο επέβαινε «καμικάζι» που είχε στόχο το αεοροδρόμιο.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αφγανικής αστυνομίας, η έκρηξη σημειώθηκε σε γειτονιά βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καμπούλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα παιδί έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα, πάντως, με το αφγανικό πρακτορείο Asvaka υπάρχουν 2 νεκροί και 3 τραυματίες από την επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από την επίθεση της περασμένης Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το αφγανικό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους, το ΙSIS-K, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανή» μια νέα τρομοκρατική επίθεση.

new_explosion_xr

Οι πληροφορίες από την Καμπούλ αυτή την ώρα είναι ανεπιβεβαίωτες, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik πρόκειται για επίθεση με ρουκέτες. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη έγινε κοντά στο αεροδρόμιο, όπου την περασμένη Πέμπτη στην επίθεση του ISIS σκοτώθηκαν πάνω από 170 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα ότι μια νέα τρομοκρατική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί στην Καμπούλ εντός 24-36 ωρών. Το βίντεο εμφανίστηκε προ ολίγου στο διαδίκτυο δείχνει έναν μαύρο καπνό να υψώνεται πάνω από τα κτίρια, τα οποία βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Επίπεδο συναγερμού 

Την ίδια ώρα σε ύψιστο επίπεδο, εξάλλου, παραμένει ο συναγερμός στις υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ, υπό τον φόβο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων από το Ισλαμικό Κράτος στην Καμπούλ, τη στιγμή που πλησιάζει η προθεσμία της 31ης Αυγούστου για ολοκλήρωση και των αμερικανικών επιχειρήσεων απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν και ενώ οι Βρετανοί παραδέχτηκαν ότι δεν κατάφεραν να βγάλουν από τη χώρα όσους ήθελαν.

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το Ισλαμικό Κράτος

Εν τω μεταξύ, εικόνες χάους επικρατούν στο Αφγανιστάν, καθώς οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή με drone κατά ενός σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους του Χοσαράν (ISIS-K), μία μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και πάνω από 170 Αφγανοί άμαχοι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, άλλωστε, στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής για τους αμερικανούς χειρισμούς στο Αφγανιστάν, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 στρατιωτιών, είχε δεσμευτεί την Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον θα καταδιώξει τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης και είπε ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια για να πλήξει τους δράστες.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε στην επαρχία Νανγκαχάρ, ανατολικά της Καμπούλ. Δεν διευκρίνισε αν ο στόχος συνδεόταν με την επίθεση στο αεροδρόμιο.

«Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων», ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

«Μπορώ τώρα να επιβεβαιώσω ότι δύο κορυφαίοι στόχοι του ISIS σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε. Γνωρίζουμε ακόμα ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού» ανέφερε, σύμφωνα με το CNN, ο διοικητής Ουίλιαμ Τέιλορ.