Με βασικό στόχο την δημιουργία μιας έξυπνης και υγιούς κατασκευαστικής εταιρείας, με τεχνική επάρκεια η διοίκηση της Intrakat υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου που βρίσκεται ένα χρόνο στο τιμόνι του ομίλου κατάφερε όχι μόνο να την «μεταμορφώσει», αλλά και να την οδηγήσει ένα βήμα από την κορυφή. Με απώτερο στόχο, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων, την κατάκτηση της κορυφής. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Intrakat, «ο τελευταίος χρόνος αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία καθώς κατάφερε να επιστρέψει στην κερδοφορία σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022». Σημειώνεται ότι όταν ανέλαβε η νέα Διοίκηση την εταιρεία, η Κεφαλαιοποίηση της ήταν €142,8 εκατ. και πλέον έχει φτάσει στα €345,9 εκατ. (αύξηση 142%). Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιάρθρωσης, η διοίκηση της εταιρείας εκπόνησε με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών δράσεων, εστιάζοντας τη στρατηγική της σε κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις. Αυτή όπως υπογράμμισε και ο κ. Εξάρχου «ήταν μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, καθώς χρειάστηκε να γίνει «εν κινήσει», αλλά απαραίτητη προκειμένου η Intrakat να αποτελεί σήμερα έναν ισχυρό παίκτη του κατασκευαστικού κλάδου και να αλλάξει ριζικά η προοπτική της στην αγορά εν γένει».

Τα έργα ΑΠΕ

Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων και στα έργα που έχει αναλάβει η εισηγμένη στον κλάδο των ΑΠΕ, όπως η απόκτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, διαμορφώνοντας έτσι ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7GW. Τόνισε, μάλιστα, πως επόμενος στόχος είναι τα 750MW σε βάθος τριετίας, αξιοποιώντας το ομολογιακό δάνειο ύψους €120 εκατ. Εξάλλου, το ανεκτέλεστο της Intrakat στο τέλος Ιουνίου 2023 έχει φτάσει στα €2,1 δισ, σημειώνοντας €850 εκατ. αύξηση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, ενώ μετά και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ Κατασκευαστικής και την έγκριση των Αρμόδιων Αρχών, ο Όμιλος θα διαθέτει στο τέλος του τρέχοντος έτους συνολικό ανεκτέλεστο έργων ύψους €4,9 δισ.

Εργα υποδομών

Σχετικά με τις αναπτυξιακές δράσεις της εταιρείας κατά το πρώτο εξάμηνο 2023, ο επικεφαλής της Intrakat υπογράμμισε πως μέσω της ιδιαίτερα επιτυχημένης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους €100 εκατ., η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να καλύψει πλήρως τις υποχρεώσεις του παρελθόντος, αλλά κυρίως απέκτησε την απαραίτητη ώθηση για στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις. Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα ΣΔΙΤ, που μάλιστα μαζί με τις παραχωρήσεις αποτελούν έναν νέο τομέα δραστηριότητας για την Intrakat. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα δύο εμβληματικά έργα ΣΔΙΤ, τον Οδικό Άξονα 2 Καλαμάτας – Πύλου προϋπολογισμού €239,2 εκατ. και τον Οδικό Άξονα ΒΟΑΚ (τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη), προϋπολογισμού €188,6 εκατ. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην κοινοπραξία με την πορτογαλική εταιρεία Brisa, σε 49%, για τον διαγωνισμό Παραχώρησης της Αττικής Οδού έναντι 30% που όριζε η αρχική συμφωνία.

Εξαγορά ορόσημο

Ο κύριος Εξάρχου, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο «deal» της χρονιάς όπως κάποιοι χαρακτηρίζουν την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ από την εταιρεία λέγοντας ότι «πρόκειται για μια εξαγορά – ορόσημο. Ηταν μια κίνηση στρατηγικής σημασίας που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του Ομίλου, ώστε πλέον να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα».

Νέα εποχή για τα ιδιωτικά έργα

Παράλληλα, επισήμανε πως στη νέα εποχή της εταιρείας, τα ιδιωτικά έργα θα έχουν σημαντικό ποσοστό τονίζοντας πως όταν αυτά είναι ασφαλή, δηλαδή είναι εγγυημένη η πληρωμή τους, αποτελούν μια εναλλακτική και σημαντική πηγή εσόδων, καθώς η διαφοροποίηση αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη της εταιρείας. Σημαντικά ιδιωτικά έργα αποτελούν για την εταιρεία, το Riviera Tower στο Ελληνικό, προϋπολογισμού €350 εκ., αλλά και το νέο project που αφορά στην κατασκευή ενός νέου Τερματικού Σταθμού Αποθήκευσης Πετρελαίου δυναμικότητας 1.300.000 m3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εταιρεία ECOMAR STORAGE SOLUTIONS FZE», ύψους €357 εκατ. Με το έργο αυτό η Intrakat εισέρχεται δυναμικά στον χώρο των Oil & Gas Projects, αποκτώντας σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία, διευρύνοντας το εκτός συνόρων αποτύπωμά της και αυξάνοντας, παράλληλα, το ανεκτέλεστό της κατά 382 εκατ. Η κατασκευή του νέου ΤΣΑΠ, ο οποίος θα αναβαθμίσει σημαντικά τον στρατηγικό ρόλο της περιοχής, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου 2023 με χρονικό ορίζοντα εκτέλεσης τα τέσσερα χρόνια και υλοποίηση σε δύο φάσεις. Ο νέος σταθμός θα περιλαμβάνει 34 καινούριες δεξαμενές οι οποίες θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς προδιαγραφές και τα πλέον σύγχρονα, νέας τεχνολογίας, υλικά.

Το ανθρώπινο δυναμικό

Υπό την ηγεσία της νέας διοίκησης η εισηγμένη διαθέτει τη δύναμη, την τεχνογνωσία, τις ταμειακές ροές, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να πετύχει όλους τους αναπτυξιακούς της στόχους, ώστε να κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα στις κατασκευαστικές εταιρείες στη χώρα. Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει και κατά το πρόσφατο παρελθόν ο κ. Εξάρχου για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου στην αύξηση του ανεκτέλεστου η οποία αναμένεται στα επόμενα 2 έτη, απαιτείται τόσο κεφαλαιακή επάρκεια όσο και ανθρώπινο δυναμικό. «Το ζήτημα του brain drain και του brain gain είναι ιδιαίτερα σημαντικό» σύμφωνα με τον ίδιο «όπως και η δυνατότητα των τραπεζών να υποστηρίξουν το όλο εγχείρημα». Το τελευταίο διάστημα η ηγεσία της Intrakat «οργώνει» την αγορά με στόχο την προσέλκυση ικανών στελεχών που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο νέο όμιλο. Η αρχή έγινε με τη μεταγραφή του Γιώργου Τσαπρούνη από τη Wind που ανέλαβε τον τομέα της επικοινωνίας, ενώ ύστερα η ομάδα ενισχύθηκε με τον Τάσο Αρανίτη που ανέλαβε χρέη γενικού διευθυντή και ο οποίος είναι από τους πλέον έμπειρους της ελληνικής αγοράς στο χώρο των κατασκευών. Οι κινήσεις συνεχίστηκαν και πρόσφατα έγινε μια ακόμη μεταγραφή από την Εθνική Τράπεζα αυτή του Κώστα Αδαμόπουλου, που μόλις αναλάβει καθήκοντα νέου CFO, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένα ακόμη έμπειρο στέλεχος εντάσσεται στη διοικητική ομάδα Intrakat. Πρόκειται για τον  Hadi Hanush, επί 20 έτη επικεφαλής της Vinci στην Ελλάδα ο οποίος θα αναλάβει να «τρέξει» το έργο του Riviera Tower στο Ελληνικό.

Διαβάστε περισσότερα