Από χθες το βράδυ (23/03), ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην Οτάβα, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη της προεδρικής θητείας του.

Πέρα από τα χαμόγελα και τις χειραψίες μπροστά στις κάμερες, το ενδιαφέρον στρέφεται στις συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τον Πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. Πριν από την άφιξη του κ. Μπάιντεν, κυκλοφόρησε η είδηση ότι οι δύο χώρες είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες αυτής της νέας συμφωνίας για τη μετανάστευση ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί, όμως, ο Καναδάς έχει συμφωνήσει να δεχθεί 15.000 μετανάστες μέσω επίσημων καναλιών και διαδικασιών, σύμφωνα με πληροφορίες. Η συμφωνία φέρεται, επίσης, να επιτρέπει και στις δύο χώρες να απομακρύνουν τους αιτούντες άσυλο που περνούν τα σύνορα χωρίς άδεια.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα (24/03), θα περιστραφούν και γύρω από θέματα άμυνας και ασφάλειας. Η υπόθεση με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, οι δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας και η πρόοδος που φέρεται να έχει σημειώσει η Ρωσία στο μέτωπο της πυραυλικής τεχνολογίας, έχουν «ανεβάσει» το επίπεδο της εγρήγορσης αναφορικά με την άμυνα της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με άρθρο του Eurasia Network.

Πρόσφατη δημοσκόπηση των Maru Public / GZERO φανερώνει ότι η συντριπτική πλειονότητα Αμερικανών και Καναδών (93% και 91%, αντίστοιχα) θέλει οι δύο χώρες να ενισχύσουν τις κοινές προσπάθειες ασφάλειας. Στο ίδιο πλαίσιο, η πλειοψηφία των Καναδών τάσσεται «υπέρ» είτε ενός κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, είτε της εγκατάστασης αμερικανικών πυραύλων σε καναδικό έδαφος.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να πιέσει τον κ. Τριντό στο θέμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών του Καναδά, καθώς η Οτάβα κινείται κάτω από τον στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, με «φόντο» τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει επιστρέψει στο προσκήνιο και το θέμα της άμυνας της Αρκτικής.

Διαβάστε ακόμη: