Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πλήρωσε φόρους εισοδήματος κατά την τελευταία χρονιά του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ανέφερε ζημίες από τις επιχειρήσεις του, σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία που έδωσε χθες (20/12) στη δημοσιότητα η Επιτροπή Μέσων και Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων –η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς– αποδεικνύουν ότι το εισόδημα του Τραμπ και οι οφειλόμενοι φόροι του παρουσίαζαν τεράστιες διακυμάνσεις κατά την τετραετή του θητεία στον Λευκό Οίκο.

Αυτά τα στοιχεία «αμαυρώνουν» την εικόνα του επιτυχημένου επιχειρηματία που καλλιεργούσε επί μακρόν ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία. Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια, πλήρωσαν κάποιους φόρους αυτήν την τετραετία, όμως, κατάφεραν να ελαχιστοποιήσουν τον φόρο εισοδήματος για πολλά χρόνια, αφού τα έσοδα από τις επιχειρήσεις του Τραμπ αντισταθμίσθηκαν από τις φοροαπαλλαγές και τις απώλειες.

Η Επιτροπή αμφισβήτησε τη νομιμότητα ορισμένων από αυτές τις φοροαπαλλαγές, όπως μία ύψους 916 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέλη ανέφεραν ότι οι φορολογικές δηλώσεις δεν περιείχαν πολλές λεπτομέρειες. Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει λογοκριμένες εκδοχές των εγγράφων, εντός των επόμενων ημερών.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις και τις δύο φορές που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, «σπάζοντας» την παράδοση που ακολουθούσαν εδώ και δεκαετίες όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι.

Η Επιτροπή παρέλαβε τα έγγραφα χθες (20/12), έπειτα από μακρά δικαστική «διαμάχη» και ψήφισε «υπέρ» της δημοσιοποίησης εκείνων. Εκπρόσωπος του Τραμπ ισχυρίσθηκε ότι η δημοσιοποίηση είναι πολιτικά υποκινούμενη. «Αν αυτή η αδικία μπορεί να συμβεί στον κ. Τραμπ, μπορεί να συμβεί σε όλους τους Αμερικανούς χωρίς λόγο», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ομίλου Trump Organization, Στίβεν Τσέουνγκ.

Οι Δημοκρατικοί –που μετέχουν στην Επιτροπή– υποστηρίζουν ότι οι φορολογικές αρχές δεν έλεγξαν σωστά τις περίπλοκες φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ ώστε να διασφαλίσουν ότι είναι ακριβείς. Μολονότι η φορολογική υπηρεσία (IRS) υποτίθεται ότι εξετάζει τις φορολογικές δηλώσεις των Προέδρων κάθε χρόνο, δεν το έπραττε μέχρι οι Δημοκρατικοί να ασκήσουν πιέσεις, το 2019. Η IRS ανέθεσε σε έναν και μοναδικό υπάλληλο να προχωρήσει στον οικονομικό έλεγχο και δεν ερεύνησε ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές που διεκδικούσε ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Προτού εκλεγεί πρόεδρος ο Τραμπ δήλωνε, επί πολλά χρόνια, μεγάλες ζημίες από τις επιχειρήσεις του, σύμφωνα με πηγές αμερικανικών Μέσων ενημέρωσης και καταθέσεις μαρτύρων σε δίκη για τα οικονομικά του στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, εκείνος και η σύζυγός του κατέβαλαν συνολικά 3 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Το 2017, ο Τραμπ και η πρώην πρώτη κυρία δήλωσαν ζημίες 12.9 εκατομμυρίων δολαρίων και ως αποτέλεσμα, το καθαρό τους εισόδημα τότε, ανήλθε στα 750 δολάρια. Το αναπροσαρμοσμένο ακαθάριστο εισόδημα το 2018 ανήλθε στα 24.3 εκατομμύρια δολάρια –και πλήρωσαν φόρο 1 εκατομμύριο– ενώ, το 2019 ανέφεραν έσοδα 4.4 εκατομμυρίων και πλήρωσαν 134.000 σε φόρους. Το 2020, δήλωσαν ζημία 4.8 εκατομμυρίων δολαρίων και δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος.

Διαβάστε ακόμη: