Σήμερα (04/04), το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ψήφισε «υπέρ» της παράτασης και διεύρυνσης της εντολής που έχει λάβει μία επιτροπή, η οποία ερευνά πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Όσον αφορά την ψηφοφορία, 28 χώρες ψήφισαν «υπέρ», 17 απείχαν και δύο (η Κίνα και η Ερυθραία) καταψήφισαν την πρόταση. Το Κίεβο θεωρεί ότι η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για την Ουκρανία είναι ουσιαστικής σημασίας, ώστε να λογοδοτήσει η Ρωσία για τα εγκλήματα που φέρεται να έχει διαπράξει.

Με αυτό το ψήφισμα, το Συμβούλιο ζητά από τη Ρωσία να επιτρέψει σε εκπροσώπους διεθνών οργανισμών να επισκεφθούν παιδιά και άλλους πολίτες, οι οποίοι «εκτοπίσθηκαν διά της βίας» από την Ουκρανία, προς εδάφη που ελέγχονται από τη Μόσχα. Η Ρωσία καλείται, επίσης, «να σταματήσει την παράνομη, εξαναγκαστική μεταφορά και τον εκτοπισμό αμάχων και άλλων προσώπων στο εσωτερικό της Ουκρανίας ή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία». Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν μεταφερθεί σε ιδρύματα, στα ασυνόδευτα ή όσα χωρίσθηκαν από τις οικογένειές τους.

Διαβάστε ακόμη: