Ανάπτυξη 1,7% περιμένει φέτος από την ελληνική οικονομία η ING, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της που μιλούσαν προηγουμένως για ρυθμούς 1,5%. Για το 2026, ο επενδυτικός οίκος περιμένει ανάπτυξη 1,7% (από 2% προηγουμένως) και για το 2026 ο πήχυς τίθεται στο 1,9% (από 1,8% προηγουμένως).
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η ING βλέπει αποκλιμάκωση στο 2,6% φέτος, στο 2,1% το 2025 και 2% το 2026.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, οι αναλυτές του οίκου δηλώνουν ότι τους εξέπληξε ευχάριστα η ανοιξιάτικη ανάκαμψη, αλλά περιμένουν ακόμα να δουν το «γύρισμα» του κύκλου των αποθεμάτων. Άλλωστε, σημειώνουν ότι η ιδιωτική κατανάλωση δεν έχει απογειωθεί ακόμα, παρά την ισχυρή αύξηση των μισθών.
Πολλά μένουν να γίνουν ακόμα στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ανάγκες και ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους, σημειώνει η ING, θυμίζοντας επίσης το θέμα της ένωσης των κεφαλαιαγορών, της ενεργειακής ένωσης και της ασφάλειας.
Το εκλογικό σκηνικό κάνει τη λήψη αποφάσεων δυσκολότερη, αναγνωρίζει ο οίκος, θυμίζοντας ότι τον Σεπτέμβριο, η Κομισιόν θα πρέπει να κρίνει τα μέτρα λιτότητας αρκετών χωρών της Ευρωζώνης, με την Γαλλία και την Ιταλία ανάμεσά τους.
Εάν τα μέτρα αυτά είναι υπερβολικά μαλακά, θα υπονομευτεί η αξιοπιστία των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. Εάν, αντίθετα, είναι υπερβολικά σκληρά, τα λαϊκιστικά κόμματα θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο, με την βιωσιμότητα των χρεών να επιστρέφει γρήγορα στα ραντάρ των αγορών.
Κατόπιν τούτων, η ING περιμένει ανάπτυξη 0,8% φέτος στην Ευρωζώνη, αλλά 1,4% το 2025 και 1,2% το 2026.
Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,5% φέτος, στο 2,2% το 2025 και στο 2,2% το 2026.
Συνεπώς, εκτιμάται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια ξανά τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Όμως, η ING εξηγεί πως αυτός δεν είναι ένας τυπικός κύκλος μείωσης των επιτοκίων. Στο παρελθόν, οι κύκλοι αυτοί ξεκινούσαν εξαιτίας μιας ύφεσης ή μιας κρίσης. Ευτυχώς, σήμερα δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά, επομένως οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ δεν θα είναι στον αυτόματο πιλότο
Έτσι, η συνεδρίαση του Ιουλίου αναμένεται να περάσει χωρίς κάποια μεταβολή των επιτοκίων ή του guidance, αφού η εξασθένηση του οικονομικού momentum και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός δεν είναι ένας συνδυασμός που δικαιολογεί πανηγυρισμούς.
Οι επόμενες κινήσεις, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, θα γίνουν εφόσον η ΕΚΤ εξακολουθεί να βλέπει τον πληθωρισμό να πέφτει στο 2% και χαμηλότερα από τα τέλη του 2025 και μετά.