Tο είχε προαναγγείλει στο Πολεμικό Μουσείο και το έπραξε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος απέστειλε αίτημα προς την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος ζητώντας «να βγουν επιτέλους οι κουκούλες» των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» στη σκευωρία της Novartis.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς μαζί με το αίτημά του κατέθεσε και συμπληρωματικό υπόμνημα στο οποίο και περιλαμβάνει όσα νέα στοιχεία αποκαλύφθηκαν στη Βουλή αναφορικά με τους εν λόγω προστατευόμενους μάρτυρες.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι δύο μάρτυρες που προαναφέρθηκαν αλλά και ο δικηγόρος τους Παύλος Σαράκης είχαν οικονομικά οφέλη από την υπόθεση Novartis, στοιχείο που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων.

Η ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά: «Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς υπέβαλε στις 27/6/2024 ενώπιον του Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος αίτηση σύμφωνα με το άρθρο 79 ν. 5090/2024 και το άρθρο 218 παρ. 7 ΚΠΔ για την αποκάλυψη της ταυτότητας των “προστατευόμενων” μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση” στην υπόθεση Novartis.

Με την αίτησή του ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό των ανωτέρω μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, την αφαίρεση της προστασίας αυτών και την ανάσυρση της εναντίον τους εγκλήσεώς του για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμηση. Η αίτηση εκκρεμεί στην αρμόδια εισαγγελική λειτουργό.

Επιπλέον, σε συνέχεια της ανωτέρω αίτησης υποβλήθηκε συμπληρωματικό υπόμνημα, μετά τις αποκαλύψεις στη Βουλή περί είσπραξης χρηματικής αμοιβής από τον δικηγόρο τους, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι οι ανωτέρω μάρτυρες εισέπραξαν μεγάλο χρηματικό ποσό για την κατάθεσή τους. Καθίσταται έτσι προφανές ότι ο χαρακτηρισμός τους ως “προστατευομένων” ήταν εκτός νόμου εξ υπαρχής».

Μετά τον κ. Σαμαρά ακολούθησε και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος προανήγγειλε χθες με ανάρτησή του ότι θα ζητήσει στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με κοινοποίηση στην πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κύριες Κλάπα και Αδειλίνη, αντιστοίχως την άρση του καθεστώτος προστασίας των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων της σκευωρίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο, στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», ο κ. Σαμαράς είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την αποκάλυψη των δύο προστατευόμενων μαρτύρων. Και εν μέρει έψεξε την κυβέρνηση γιατί δεν έχει κινήσει γη και ουρανό για να αποκαλυφθούν οι αυτουργοί της σκευωρίας…

Η αρχική δικογραφία, που κρέμασε στα μανταλάκια βάζοντας στο κάδρο των κατηγορουμένων τούς δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη, δεν είχε επαρκή στοιχεία αλλά μόνο υπόνοιες, περιγραφές και εκτιμήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για δωροδοκία σε πολιτικά πρόσωπα.

Ολόκληρη η δικογραφία βασιζόταν κυρίως στις καταθέσεις τριών μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι τρεις, δύο άνδρες και μία γυναίκα, που αναφέρονται με τα ψευδώνυμα «Μάξιμος Σαράφης», «Ιωάννης Αναστασίου» και «Αικατερίνη Κελέση», που σε κοινή γραμμή έδειχναν διακίνηση μαύρου χρήματος, το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ καταρρίπτοντας τις ανυπόστατες κατηγορίες.

Το πρώην μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης, ο οποίος εισέπραξε 30 εκατ. ευρώ από το αμερικανικό κράτος ως δικηγόρος των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων της σκευωρίας Novartis, όταν το κατήγγειλε δημοσίως ο Κυριάκος Βελόπουλος, δηλώνει και περήφανος ως δικηγόρος!

Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι κατά πόσο η αμοιβή αυτή αφορά μόνο τον κ. Σαράκη ως δικηγόρο των προστατευόμενων μαρτύρων ή έλαβαν και οι «κουκουλοφόροι» αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους.

Με την παραδοχή του κ. Σαράκη για το ύψος της τεράστιας αμοιβής άνοιξε ο δρόμος για την Εισαγγελία για έλεγχο και αποκάλυψη των «κουκουλοφόρων μαρτύρων.

Πάντως, και κεντρικά η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει αυτό το ξεκουκούλωμα, όχι μόνο για να «ηρεμήσει» την πλευρά Σαμαρά αλλά και γιατί βλέπει ότι στην υπόθεση αυτή βάλλεται το σύστημα Τσίπρα που ξεκίνησε όλη αυτή την ιστορία, με το σκεπτικό να είναι «αν θα το υπερασπιστεί όλο αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης…

Διαβάστε ακόμη