Σε νέα αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η ING, και μάλιστα την ώρα που υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για το σύνολο της Ευρωζώνης, προσδοκώντας απογοητευτικούς ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,5% φέτος και το 2024. Στην Ελλάδα, έπειτα από έναν ακόμα μήνα αναβαθμίσεων, ο επενδυτικός οίκος περιμένει τώρα ανάπτυξη 1,9% για φέτος (από 1,7% τον προηγούμενο μήνα), 1,4% για το 2024 (από 1,3%) και 1,6% για το 2025 (από 1,5%).

Μάλιστα, η ING, που ξεχωρίζει για την απαισιόδοξη στάση της απέναντι στις ευρωπαϊκές οικονομίες, έχει έρθει, έπειτα από ένα σερί σταδιακών αναβαθμίσεων, πιο κοντά στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για την ελληνική οικονομία, οι οποίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,3% φέτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της ING, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 4% φέτος, στο 2,3% το 2024 και στο 1,9% το 2025.

H ανάπτυξη ήδη φθίνει στην Ευρωζώνη

Έπειτα από τις αδύναμες επιδόσεις της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά το πρώτο τρίμηνο, η ING υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στο 0,5% για το 2023 και το 2024, ενώ περιμένει κάποια επιτάχυνση των ρυθμών στο 1,4% για το 2025. Παρόλα αυτά, προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων, καθώς ο δομικός πληθωρισμός δεν αναμένεται να σημειώσει ιδιαίτερη πτώση πριν από το φθινόπωρο.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, ενώ η πτώση του ενεργειακού κόστους και η αύξηση των μισθών αναμένεται να στηρίξουν την κατανάλωση, η ήπια ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας μετά το άνοιγμα από τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού, οι αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες και η επαπειλούμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη, με την Ευρωζώνη να μπαίνει σε μία φάση στασιμότητας μέχρι το τέλος του έτους.

ING: Και νέα αναβάθμιση για το ΑΕΠ της Ελλάδας – Βλέπει +1,9% για το 2023-1

Ενώ οι υπηρεσίες τα πηγαίνουν καλά, ο μεταποιητικός τομέας αντιμετωπίζει τα συσσωρευμένα πλεονάζοντα αποθέματα και οι κατασκευές επιβαρύνονται από τα υψηλότερα επιτόκια. Η εικόνα αυτή δικαιολογεί το γεγονός ότι οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών παραμένουν αρκετά σταθερές, παρά την εμφάνιση αποπληθωριστικών τάσεων στο κομμάτι των αγαθών.

Με την περαιτέρω αποδυνάμωση της ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του έτους, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να πέσει στο 3% μέχρι το τέλος του έτους. Όμως, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θέλει να δει μια σαφή πτώση του δομικού πληθωρισμού πριν τελειώσει τον κύκλο σύσφιξης, η ING περιμένει αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο, ενώ δεν αποκλείει μια επιπλέον κίνηση τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα