Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 προχωρά η ING, καθώς οι νέες εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου μιλούν για ρυθμούς  1,1%, έναντι 0,7% που αναμένονταν προηγουμένως. Για το 2024, η ING περιμένει ανάπτυξη 1,3%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 1,6%, ενώ για το 2025 αναμένονται ρυθμοί 1,4%.

Οι αναλυτές προβλέπουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 4,2% φέτος, με πτώση στο 2,2% το 2024 και 2,1% το 2025.

Οι νέες προβλέψεις της ING για την ελληνική οικονομία δημοσιεύονται με φόντο τις εκτιμήσεις του οίκου για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με αποτέλεσμα τόσο η φετινή χρονιά όσο και το 2024 να κλείνουν με υποτονικούς ρυθμούς (0,9% και 0,7% αντίστοιχα).

Παρότι η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους επιδρά θετικά στην οικονομία της Ευρωζώνης, εντούτοις η δυναμική στο μέτωπο των πιστώσεων είναι αδύναμη και αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω των τραπεζικών τριγμών.  Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει κορυφώσει και αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά (5,6% φέτος και 2,6% το 2024, με πτώση στον στόχο του 2% το 2025), όμως τα ακόμα υψηλά επίπεδα των τιμών θα οδηγήσουν την  ΕΚΤ σε δύο πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων έως το καλοκαίρι.

Η εποχή των αλλεπάλληλων κρίσεων

Έπειτα και από την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, η ING διαπιστώνει ότι η συχνότητα των κρίσεων έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σοκαριστική, καθώς την πανδημία και τα lockdowns διαδέχθηκαν ο πόλεμος και τώρα, οι τραπεζικοί τριγμοί.

«Οι χρηματοοικονομικές κρίσεις πάντα φαίνεται να έρχονται απότομα αλλά να παίρνουν περισσότερο καιρό για να επιλυθούν», επισημαίνει ο οίκος. Και προσθέτει πως εάν τα τελευταία 15 χρόνια μας έμαθαν κάτι είναι ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο με αλληλένδετες αγορές, οι δευτερογενείς επιπτώσεις από την χρηματοοικονομική αναταραχή μπορεί να «χτυπήσουν» σε αναπάντεχα σημεία.

Ακόμα και εάν ο χρηματοοικονομικός κλάδος φαίνεται συνολικά πιο ανθεκτικός και τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι εποπτικές αρχές, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες είναι ισχυρότερα σε σχέση με πριν από 15 χρόνια, δεν χωρά εφησυχασμός, τονίζει η ING. «Οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να δείξουν περαιτέρω ρωγμές, είτε στον χρηματοοικονομικό κλάδο, είτε στην πραγματική οικονομία ή ακόμα –χειρότερα- και στα δύο», σημειώνει.

Έτσι, το κεντρικό σενάριο της ING θέλει τις εντάσεις στις αγορές να παραμένουν αυξημένες, αλλά χωρίς κάποια σοβαρή κλιμάκωση, μέχρι να ηρεμήσουν ξανά. Οι επιπτώσεις, όμως, στην πραγματική οικονομία θα διαρκέσουν περισσότερο.

Η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την τραπεζική αναταραχή, αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά στα δάνεια και τελικά, στις επενδύσεις και την κατανάλωση. «Ως αποτέλεσμα, νιώθουμε πιο πεπεισμένοι από ποτέ με την πρόβλεψή μας για ύφεση στην αμερικανική οικονομία και υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη», καταλήγουν οι αναλυτές της ING.

Και προβλέπουν ότι οι αυξήσεις των των επιτοκίων τόσο της Fed όσο και της ΕΚΤ θα σταματήσουν πριν από το καλοκαίρι.

Διαβάστε περισσότερα