«Πρώτο ζητούμενο για όλους μας αυτή τη στιγμή είναι η περίθαλψη των ανθρώπων που διασώθηκαν και η συνέχιση των ερευνών για να σωθεί έστω και ένας άνθρωπος ακόμα», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής της Α’ Αθήνας και υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Action 24», στο φόντο του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Εκφράζοντας φόβο για αύξηση του αριθμού των θυμάτων, σημείωσε: «χθες ένας γιατρός από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο οποίος περιέθαλψε διασωθέντες, είπε ότι, με βάση πληροφορίες που του μεταφέρθηκαν, στο αμπάρι του πλοίου υπήρχαν σχεδόν 100 γυναίκες και παιδιά».

«Είναι πολύ σημαντικό, σε ουσιαστικό και συμβολικό επίπεδο, ότι κηρύχτηκε τριήμερο εθνικό πένθος. Αυτό σημαίνει ότι δεν μιλάμε για εισβολείς. Κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα και μάλιστα στις “παρυφές” του λόγου κεντρικών στελεχών της κυβέρνησης της ΝΔ», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ο κ. Πλεύρης, που ήταν υπουργός της κυβέρνησης, πριν λίγα χρόνια έλεγε ότι φύλαξη των συνόρων σημαίνει να έχουμε νεκρούς στα σύνορα. Και το έλεγε για αυτούς τους ανθρώπους που πνίγηκαν χθες, για πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν το έλεγε για το Oruc Reis, για το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ μας ενημέρωνε ότι το πήρε ο άνεμος», είπε.

«Για αυτό το τραγικό συμβάν, πρέπει να δοθούν απαντήσεις. H Frontex έβγαλε ανακοίνωση, μέσω της οποίας ζητά απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα στο παρελθόν έχει καταδικαστεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για παρόμοιες περιπτώσεις και αναφέρομαι βέβαια στο Φαρμακονήσι, το οποίο έγινε επί κυβέρνησης ΝΔ», επισήμανε.

«Προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στους New York Times, όταν του έδειξαν βίντεο στο οποίο φαίνονταν οι ελληνικές αρχές να αφήνουν ανθρώπους στη θάλασσα, επί δικής του διακυβέρνησης, παραδέχθηκε ότι το βίντεο είναι αληθινό», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Θα περιμέναμε και για αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό κάποιες απαντήσεις», ανέφερε.

«Τα pushbacks, οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, είναι παράνομη πρακτική, είναι κάτι που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ένας λόγος παραπάνω, όταν βασικό σημείο αντιπαράθεσής μας με την Τουρκία είναι ότι η γειτονική χώρα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

«Είναι κρίσιμο να συμφωνήσουμε όλοι ότι όλες οι ζωές μετράνε. Και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια αποτυχημένη πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η τελευταία συμφωνία μάλιστα είναι μέρος αυτής της αποτυχίας. Μια συμφωνία που ουσιαστικά προβλέπει ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών, φυλακή της Ευρώπης, και –αντί να υπάρχει σύστημα μετεγκαταστάσεων- θα μας πληρώνουν απλά 20.000 το κεφάλι», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς, τέλος, για την αντιπαράθεση μεταξύ μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και της Προέδρου της Δημοκρατίας, χθες στην Καλαμάτα, σημείωσε: «η Δημοκρατία πρέπει να αντέχει το διάλογο». «Όταν η χώρα ελέγχεται για πρακτικές παραβίασης του διεθνούς δικαίου, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, κάθε δημοκρατικός πολίτης έχει δικαίωμα να πει τη γνώμη του στο συγκεκριμένο ζήτημα», είπε.

Διαβάστε περισσότερα