Αντιμέτωπες με συνεχόμενες μολύνσεις ιλαράς είναι οι χώρες της Ευρώπης. Το εμβολιαστικό κενό, που έχει μεγαλώσει μετά την πανδημία, διατηρεί επιδημικές εξάρσεις της νόσου, η οποία θεωρούνταν… ξεχασμένη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει.

Σύμφωνα με ανανεωμένο χάρτη που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), και αφορά σε κρούσματα ιλαράς για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2022 έως και τον εφετινό Ιούλιο, στο «κόκκινο» είναι η Ρουμανία. Την ακολουθεί η Αυστρία, με μικρότερο δείκτη κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Όμως, σημαντικό αριθμό που, επίσης, την «κοκκινίζει» επιδημιολογικά.

Στο «βαθύ πορτοκαλί» είναι ακόμη τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Εσθονία, Σλοβακία), ενώ χωρίς κανένα κρούσμα, γεγονός που τις… χρωματίζει μπλε είναι έξι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, χωρίς κρούσματα ιλαράς είναι τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισλανδία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Τσεχία και η Λιθουανία.

Η ιλαρά συνεχίζει να επηρεάζει τη γηραιά ήπειρο, με τους ειδικούς να τονίζουν τη σημασία του καθολικού εμβολιασμού προκειμένου να εξαλειφθεί. Μέσα στην πανδημία, τα εμβολιαστικά προγράμματα υπέστησαν «ρωγμές», με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται μια μεγάλη προσπάθεια από τις υγειονομικές αρχές όλου του κόσμου να ανακάμψουν.

Πριν έξι χρόνια, εξαιτίας της αντιεμβολιαστικής εκστρατείας καταγράφηκε επιδημία ιλαράς, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα. Από την άνοιξη του 2017 και μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του 2018 είχαν αναφερθεί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 3.259 κρούσματα, με αυξημένη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Αυτά τα δύο χρόνια, τη ζωή τους έχασαν τέσσερις άνθρωποι εξαιτίας της ιλαράς.

Πρόκειται για μια άκρως μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες επιπλοκές – πνευμονική λοίμωξη ή εγκεφαλίτιδα, ιδίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η νόσος προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με το ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παίδων και Ενηλίκων, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου.

 

Διαβάστε ακόμη: