Ικανοποίηση προκάλεσε στους κύκλους των τραπεζών η τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη το Σάββατο στη Βουλή για το πρόγραμμα Ηρακλής.

Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός σημείωσε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Ηρακλής», έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος».

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι ο «Ηρακλής ΙΙΙ» θα συμβάλει όχι μόνο στη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των μη συστημικών τραπεζών και την οριστική διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων από όλες τις τράπεζες αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού είχε δηλώσει πως η τράπεζα θα αξιοποιήσει τον Ηρακλή ΙΙΙ αν η κυβέρνηση τον ενεργοποιήσει, ενώ και ο Αλέξανδρος Εξάρχου που επιχειρηματολόγησε πρόσφατα για το ότι πρέπει να δοθεί και στις μη συστημικές τράπεζες το πλεονέκτημα που εξασφάλισαν οι συστημικές με τον Ηρακλή Ι και ΙΙ.

«Πεποίθησή μου, είχε δηλώσει ο κ. Εξάρχου, είναι ότι θα δοθεί η ευκαιρία σε μη συστημικές τράπεζες, με μέγεθος και χαρτοφυλάκιο που να το επιτρέπει, να ενταχθούν σε έναν μηχανισμό σαν τον “Ηρακλή”», δήλωση με την οποία όπως όλα δείχνουν, συμφωνεί και το οικονομικό επιτελείο.

Διαβάστε περισσότερα