«Η ρωσική επίθεση, ωστόσο δεν συνιστά μόνο μια εδαφική ή γεωστρατηγική διεκδίκηση. Υποδηλώνει την ευθεία και ολομέτωπη αμφισβήτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών» υπογράμμισε σήμερα η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μιλώντας στην Oλομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Ο απρόκλητος και αποτρόπαιος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μας παραπέμπει στην παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, πριν από 48 χρόνια» σημείωσε επίσης η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογραμμίζοντας όμως ότι η Ευρώπη που γεννήθηκε από τις στάχτες του πιο αιματηρού πολέμου έμαθε να επιβιώνει και να ορθώνει το ανάστημά της μέσα από τις κρίσεις. «Έμαθε να προχωρά, με συμβιβασμούς, αλλά και υπερβάσεις, δίχως να απεμπολεί το ιδρυτικό της κεκτημένο και τον αξιακό της πυρήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία της αναφέρθηκε επίσης και στην έξαρση του μεταναστευτικού λόγοντας ότι η Ελλάδα έχει επωμιστεί δυσανάλογο βάρος σε ένα πεδίο που έφερε στην επιφάνεια διαφωνίες και υποδόριες συγκρούσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη. «Το θέμα αυτό δεν επιδέχεται πολιτική εργαλειοποίηση, αλλά, αντίθετα, απαιτεί κοινή στάση» σημείωσε με έμφαση η κα Σακελλαροπούλου.

Ηχηρή απάντηση σε Τούρκο Βουλευτή

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να στείλει αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία σημειώνοντας ότι δεν έχει αποδεχθεί ποτέ την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η απάντηση της κας Σακελλαροπούλου έγινε μετά τις προκλητικές αναφορές Τούρκου Βουλευτή ο οποίος είπε σε παρέμβασή του ότι είναι αντιφατικό η Ελλάδα να ζητά να πάμε στη Χάγη ενώ δεν αναγνωρίζει το διεθνές δικαστήριο!, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντά:

Άμεση ήταν η αντίδραση της κας Σακελλαροπούλου η οποία σημείωσε:

«Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του ήδη από το 1994. Το 2015 η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση με σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως η Τουρκία γνωρίζουμε δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου».

Ποιες είναι οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά και ποια η συνεργασία σας με τις χώρες της ΕΕ, ρώτησε ο βουλευτής της Νορβηγίας με την κ. Σακελλαρούλου να απαντά ότι «δεχόμαστε δυσανάλογες ροές μεταναστών και τώρα είναι σχετικά μειωμένες». «Είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και πρέπει όλοι να σκύβουμε πάνω σε αυτό χωρίς αλληλεγγύη δεν γίνεται» είπε ακόμα.

Ως προς την Ελλάδα η κ. Σακελλαροπούλου είπε: «στόχος της Ελλάδας ήταν οι ασφαλείς υποδομές, οι υπηρεσίες ασύλου ολοκληρώνουν τις διαδικασίες πολύ πιο γρήγορα, οι δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων εποπτεύονται και πρέπει να έχω επισκεφτεί τέτοιες δομές. Έχουν γίνει πολλά αλλά αυτό είναι μια διαρκής διεκδίκηση». Για την συνεργασία με άλλα κράτη τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι πολυσχιδής. «Η Τουρκία έχει σταματήσει να δέχεται επιστροφές με το πρόσχημα της πανδημίας και αυτό δεν είναι υπέρ του να συνεργαζόμαστε αρμονικά».

Αναλυτικά η ομιλία της

Κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης,

Κυρία Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Κυρίες και Κύριοι Πρέσβεις,

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή και την υποδοχή που μου επιφυλάξατε στον ιστορικό θεσμό της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έναν θεσμό που ιδρύθηκε στα ερείπια του πολέμου, με το όραμα της ευρωπαϊκής ενότητας, για την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Με έδρα το Στρασβούργο, μια πόλη-σύμβολο που ενσαρκώνει την αστείρευτη ανθρώπινη επιθυμία για ειρήνη και δικαιοσύνη. Στην αίθουσα και τους διαδρόμους της Συνέλευσης αντικρίζει ο επισκέπτης, σε όλο του το μεγαλείο, το εγχείρημα και το στοίχημα της ευρωπαϊκής συνύπαρξης. Έρχεται σε επαφή, το βλέμμα και το συναίσθημα, με τον πλουραλισμό της αντιπροσώπευσης, τις πολιτικές και πολιτισμικές αποχρώσεις των λαών, τις θεμελιώδεις αρχές της κοινής μας πορείας, την ελπίδα και την πίστη στον ευρωπαϊκό μας δήμο.

Για την Ελλάδα, ο δημοκρατικός συμβολισμός της Συνέλευσης, αυτής της αγοράς των ιδεών, αποτυπώνει το ανεξίτηλο σημείο της πολιτικής της ταυτότητας. Ανάγεται στην οικουμενική πνευματική της παράδοση και παρακαταθήκη, στην αρχαία της κληρονομιά που ταξίδεψε μέχρι τη νεωτερικότητα και φωτίζει τον πολιτικό μας βίο. Η ελευθερία των αρχαίων, με την αξία της συμμετοχής και της ιδιότητας του πολίτη, του φρόνιμου και ενάρετου υποκειμένου που τηρεί το δημόσιο συμφέρον, συναρθρώθηκε αναπόσπαστα με την ελευθερία των μοντέρνων, την ανάδυση της μοναδικότητας του προσώπου και της ιδιωτικότητάς του. Έτσι συγκροτήθηκε και καταξιώθηκε ο σύγχρονος τρόπος ζωής, καθώς και η φιλελεύθερη δημοκρατία, ως ο αξεπέραστος ορίζοντάς του.

Ο δεσμοί της Ελλάδας με την Ευρώπη έχουν μεγάλο βάθος, ήδη από τη γέννηση του ελληνικού κράτους και την επίδραση των ιδεών του διαφωτισμού στους εξεγερμένους Έλληνες. Στην Επανάσταση του 1821, ο ελληνικός προ-νεωτερικός κοινοτισμός συνάντησε την καθολικότητα του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού και τις πολιτικές και συνταγματικές του προϋποθέσεις: τη λαϊκή κυριαρχία και την αντιπροσώπευση, τη διάκριση των εξουσιών και τα δικαιώματα. Στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναγνώρισαν τις πνευματικές καταβολές τους, και στην Ευρώπη, οι Έλληνες, το πρότυπο και το στήριγμα για την κυριαρχία τους. Σε όλη τη διάρκεια της νεότερης ιστορίας της, η χώρα μου παρέμεινε προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της ταυτότητα και πορεία, παίρνοντας σταθερά θέση στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Στη σκοτεινή επταετία της δικτατορίας στην Ελλάδα, το Συμβούλιο της Ευρώπης έδωσε βήμα και φωνή στους διωκόμενους από τη στρατιωτική χούντα, στρέφοντας την προσοχή της κοινής γνώμης στους πολιτικούς κρατουμένους και τα θύματα των βασανιστηρίων. Η αποπομπή, το 1969, της Ελλάδας από το Συμβούλιο συνέβαλε καθοριστικά στην απονομιμοποίηση των συνταγματαρχών και την ενίσχυση του αγώνα για τη δημοκρατία. Για πρώτη φορά, ένα κράτος μέλος του Συμβουλίου αποβλήθηκε, λόγω συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το αντιδημοκρατικό του καθεστώς.

Τα τελευταία 40 χρόνια, η πιο ειρηνική και προοδευτική περίοδος της Ελλάδας, την οποία συνοπτικά αποκαλούμε Μεταπολίτευση, συνέπεσε, διόλου τυχαία, με την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ανάπτυξη. Οι Έλληνες οφείλουν πολλά στην Ευρώπη: την οικονομική τους άνοδο και την κινητικότητα, τα ταξίδια και τις σπουδές, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Και παρά τις εντάσεις, ιδίως κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση, όταν, μαζί με την πολύτιμη αρωγή της, η Ευρώπη επέδειξε, σε ορισμένες περιστάσεις, υπέρμετρη, κατά κοινή πλέον ομολογία, σκληρότητα απέναντι στην Ελλάδα, ουδέποτε εξέπνευσε η υπαρξιακή πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή μέσα στην Ευρώπη, ότι στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια βρίσκεται η θέση της.