Το τμήμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της κινεζικής τράπεζας ICBC στις ΗΠΑ δέχτηκε κυβερνοεπίθεση που φέρεται να διέκοψε τις συναλλαγές των Treasurys.

Η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), ο μεγαλύτερος δανειστής στον κόσμο από άποψη ενεργητικού, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο βραχίονας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της, που ονομάζεται ICBC Financial Services, υπέστη επίθεση με ransomware «που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή ορισμένων» συστημάτων.

Αμέσως μετά την ανακάλυψη της εισβολής, η ICBC «απομόνωσε τα επηρεαζόμενα συστήματα για να περιορίσει το περιστατικό», ανέφερε η τράπεζα.

Τί είναι το Ransomware

Το Ransomware είναι ένας τύπος κυβερνοεπίθεσης. Περιλαμβάνει χάκερ που αναλαμβάνουν τον έλεγχο συστημάτων ή πληροφοριών και τους αφήνουν να φύγουν μόνο όταν το θύμα έχει πληρώσει λύτρα. Είναι ένα είδος επίθεσης που έχει γίνει αρκετά δημοφιλές μεταξύ των κακόβουλων χειριστών τα τελευταία χρόνια.

Η ICBC δεν αποκάλυψε ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση, αλλά είπε ότι «διεξάγει διεξοδική έρευνα και προχωρά τις προσπάθειές του για ανάκτηση με την υποστήριξη της επαγγελματικής του ομάδας εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας πληροφοριών».

Η κινεζική τράπεζα είπε επίσης ότι συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου.

Η ICBC δήλωσε ότι «εκκαθάρισε με επιτυχία» τις συναλλαγές των τίτλων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων (US Treasurys) που εκτελέστηκαν την Τετάρτη και τις συναλλαγές χρηματοδότησης επαναγοράς την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι τα repos είναι μια συμφωνία επαναγοράς, ένας τύπος βραχυπρόθεσμου δανεισμού για διαπραγματευτές κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο, πολλά ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι υπήρξε διακοπή στις συναλλαγές των αμερικανικών ομολόγων.

Οι Financial Times, επικαλούμενοι εμπόρους και τράπεζες, ανέφεραν την Παρασκευή ότι η επίθεση με ransomware εμπόδισε το τμήμα της ICBC να διακανονίσει τις συναλλαγές των αμερικανικών κρατικών τίτλων για λογαριασμό άλλων συμμετεχόντων στην αγορά.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είπε στο CNBC: «Γνωρίζουμε το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας και είμαστε σε τακτική επαφή με βασικούς συμμετέχοντες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εκτός από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Η ICBC είπε ότι τα συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των επιχειρήσεων του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ λειτουργούν ανεξάρτητα από τις δραστηριότητες της ICBC στην Κίνα.

Τα συστήματα των κεντρικών της γραφείων, του υποκαταστήματος της ICBC στη Νέα Υόρκη και άλλων εγχώριων και συνδεδεμένων ιδρυμάτων στο εξωτερικό δεν επηρεάστηκαν από την κυβερνοεπίθεση, ανέφερε η ICBC.

Διαβάστε ακόμη: