Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, φαίνεται να είναι ο «άσος στο μανίκι» των Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών του 2024, τη στιγμή που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις γυρνούν την πλάτη στον νυν πρόεδρο, τον 80χρονο Τζο Μπάιντεν. Την ίδια ώρα, όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, δεν υπάρχει κάποιος ή κάποια που να μπορεί να αναλάβει τα ηνία του κόμματος αλλά και της χώρας.

Με τη λαοφιλία του να έχει κατρακυλήσει στο 39%, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δείχνει ότι είναι «καμένο χαρτί» για το προεδρικό χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου του 2024. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στους Δημοκρατικούς με πρωτοκλασάτα στελέχη να στρέφουν τις ελπίδες τους στην Μισέλ Ομπάμα, σύζυγο του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο Μπάιντεν είναι τελειωμένος»

Το επιτελείο των Δημοκρατικών βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα ύστερα από τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που διενήργησε το ινστιτούτο «Siena» για λογαριασμό της εφημερίδας «New York Times». Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν ότι ο Μπάιντεν φαίνεται να μην μπορεί να υπερνικήσει μία πιθανή υποψιότητα του Ντόναλντ Τραμπ από τους Ρεπουμπλικανούς σε πέντε από τις έξι πολιτείες-κλειδιά, (τις επονομαζόμενες swing-states), ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Η πολιτική αναλύτρια του αμερικανικού δικτύου «Fox News», Λάιζα Κένεντι, δεν δίστασε δε να δηλώσει ότι «Ο Μπάιντεν είναι τελειωμένος. Ο Τραμπ μπορεί να νικήσει χαλαρά!».

Από την πλευρά της, η πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Σάρα Πέιλιν, απαντώντας σε μια σειρά εκλογικών θεωριών συνωμοσίας περί απομάκρυνσης του Μπάιντεν από το αξίωμά του, σχολίασε τη Δευτέρα στο X (πρώην Twitter):«Μην εκπλαγείτε…Αλλά ακόμη πιστεύω ότι η Μισέλ Ομπάμα θα είναι υποψήφια στις εκλογές του 2024».

«Επείγουσα αλλαγή»

Από τους Δημοκρατικούς, ο Ντέιβιντ Άξελροντ, που διαμορφώνει την στρατηγική των Δημοκρατικών, δεν δίστασε να μιλήσει έξω από τα δόντια ζητώντας «επείγουσα αλλαγή».

«Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι “πραγματικά σοφό” να επιμείνει στην υποψηφιότητά του, που επισκιάζεται από τις συζητήσεις για την ηλικία του αν και κατά πόσον είναι προς το δικό του συμφέρον ή προς το συμφέρον της χώρας», τόνισε.

Οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της ιστορικής εκλογής του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ διετέλεσε κορυφαίος σύμβουλος στο Οβάλ Γραφείο.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, αποκαλύπτει ότι ο Ντέιβιντ Άξελροντ, που διαμορφώνει την στρατηγική των Δημοκρατικών, προλειαίνει το έδαφος για την άφιξη της Μισέλ Ομπάμα στην κούρσα των Δημοκρατικών.

Ελπίδες στους Δημοκρατικούς με την προοπτική της Μισέλ Ομπάμα

Πάντως, όλο και περισσότεροι Δημοκρατικοί ευελπιστούν ότι η 59χρονη σύζυγος του Ομπάμα θα μπορούσε να ηγηθεί του κόμματος αλλά και να νικήσει το μεγάλο φαβορί – μέχρι τώρα- των Ρεμπουπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, διαβαίνοντας εκ νέου το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έλαβε πρόσφατα με άρθρο του αποστάσεις από τον Τζο Μπάιντεν και την απερίφραστη υποστήριξή του προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, δεν είναι τυχαίο.

Ο ιστότοπος του «The Hill» είχε αποφανθεί ότι, τις καλύτερες πιθανότητες για νίκη στις εκλογές του 2024 από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών συγκεντρώνει η Μισέλ Ομπάμα. Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να επικρατήσει με ποσοστό 48% έναντι 36% του Μπάιντεν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών εφόσον βέβαια έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση να κατέβει στην πολιτική διεκδικώντας το χρίσμα του κόμματος.

Η Μισέλ επιμένει ότι δεν φλερτάρει με την πολιτική

Αν και δεν υπάρχουν δημοσκοπικά στοιχεία για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση μιας αναμέτρησης της Μισέλ Ομπάμα με τον Ντόναλντ Τραμπ, η πρώην «Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ φέρεται να βάζει τα… γυαλιά στον σύζυγο της Μελάνια.

Πάντως η Μισέλ Ομπάμα επιμένει ότι δεν φλερτάρει με την πολιτική κι ούτε έχει βλέψεις για τον Λευκό Οίκο. Σε περίπτωση, πάντως, που η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα κέρδιζε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, η νίκη της θα ήταν διπλή: θα ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που θα αναλάμβανε τα ηνία της χώρας και η πρώτη Αφροαμερικανίδα πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη: