Η ελληνική οικονομία κατά το περασμένο έτος κινήθηκε σε αναπτυξιακή τροχιά, καταγράφοντας θετικό ρυθμό μεταβολής, με το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) να σημειώνει αύξηση ύψους 5.9%, ποσοστό ωστόσο χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2021 (+8.4%).

Η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας επηρεάζει άμεσα και την αγορά εργασίας, έστω και σε βραχύ χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς, η αύξηση της απασχόλησης τη διετία 2021 – 2022 ήταν απόρροια της δυναμικής επιστροφής της εγχώριας οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, μετά την βαθιά ύφεση του 2020.

Επιπλέον, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία με την «εκτόξευση» του πληθωρισμού, ο ετήσιος δείκτης ανεργίας για το 2022 ακολουθώντας την πτωτική τάση της τελευταίας δεκαετίας, διαμορφώθηκε σε ποσοστό 12.4% από 14.8%, το 2021.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πορείας της ελληνικής οικονομίας, θεσμικοί φορείς κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2023, καθώς προβλέπεται μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1.8%. Οι εκτιμήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, υποστηρίζοντας το σενάριο ότι η κορύφωση του πληθωρισμού έχει περάσει, και πλέον, βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Παράλληλα, ο στόχος της επαναφοράς της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023 είναι πιο ορατός από ποτέ, ύστερα από μία δύσκολη οικονομική δεκαετία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να διατηρήσει την ανοδική της πορεία, θέτοντας γερές βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Βεβαίως, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της απασχόλησης στη χώρα μας, θα διαδραματίσει η πορεία των κλάδων που συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτήν, όπως είναι ο εισερχόμενος τουρισμός, ο οποίος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσει, σε επίδοση, τη χρονιά – ρεκόρ του 2019, τόσο σε αφίξεις τουριστών όσο και εσόδων, τονίσθηκε.

Διαβάστε ακόμη: