Η οικονομία της Ιαπωνίας αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του έτους για να σηματοδοτήσει ένα τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο η αύξηση -βοηθούμενη από την ανθεκτικότητα στις εξαγωγές παρά την γενική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας – θα ακολουθήσει το ετήσιο 2,7% που κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο.

Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία πιθανότατα επεκτάθηκε κατά 0,8%.

«Τα στοιχεία θα δείξουν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας ανακάμπτει μέτρια με την κατανάλωση και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να διατηρούν τη δυναμική», δήλωσε ο Shinichiro Kobayashi, οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ Research & Consulting.

Τα στοιχεία θα ήταν ευπρόσδεκτα από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία επιθυμεί μια αργή αλλά σταθερή μείωση του τεράστιου προγράμματος τόνωσης που εκπονεί και έλαβε μέτρα την περασμένη εβδομάδα για να επιτρέψει στα μακροπρόθεσμα επιτόκια να αυξηθούν περισσότερο.

Η εξωτερική ζήτηση πιθανότατα προσθέτει 0,9% μονάδα στην αύξηση του ΑΕΠ τον Απρίλιο-Ιούνιο, μετά από μείωση 0,3% της μονάδας τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, αναφέρει μεταξύ άλλων το Reuters. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,4% μετά από αύξηση 1,4%, ενώ παράλληλα εκτιμάται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,1%, επιβραδύνοντας από άνοδο 0,5%.

«Η κατανάλωση ανακάμπτει, κυρίως για τους κλάδους των υπηρεσιών καθώς η οικονομία έχει ξανανοίξει. Αλλά η ανάκαμψη μπορεί να έχει τον δρόμο της καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός επιβαρύνει το πραγματικό εισόδημα», δήλωσε ο Ryutaro Kono, επικεφαλής οικονομολόγος για την αγορά της Ιαπωνίας στην BNP Paribas. Η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου στις 15 Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμη: