Εντυπωσιακό υλικό που δεν είχε δει ποτέ κανείς, με Αμερικανούς στρατιώτες να απελευθερώνουν ένα τρένο με 2.500 Εβραίους αιχμαλώτους που κατευθύνονταν προς ένα ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου, έφερε στο φως ένας Αμερικανός καθηγητής ιστορίας λυκείου.

Η επιχείρηση διάσωσης, που ονομάστηκε «Θαύμα στο Φαρσλέμπεν», έλαβε χώρα στις 13 Απριλίου 1945, όταν ένα τρένο που μετέφερε Εβραίους κρατούμενους από το Μπέργκεν-Μπέλσεν στε στρατόπεδα συγκέντρωσης αναγκάστηκε να σταματήσει κοντά στο χωριό Φαρσλέμπεν για να αποφύγει να βρεθεί στα διασταυρούμενα πυρά μιας μάχης πυροβολικού μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών δυνάμεων.

Οι υπεύθυνοι αξιωματικοί των SS, αντιμετωπίζοντας την προοπτική να μην ολοκληρώσουν το ζοφερό έργο τους, είχαν λάβει εντολή να εκτελέσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους αιχμαλώτους τους.

Όμως οι Ναζί αξιωματικοί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και τράπηκαν σε φυγή όταν ένα αμερικανικό τζιπ και ένα τανκ έφτασαν στο σημείο, σώζοντας αναμφίβολα και τους 2.500 αιχμαλώτους από τη ζοφερή μοίρα που είχαν περίπου 6 εκατομμύρια συγγενείς τους.

Το συγκλονιστικό βίντεο της διάσωσης Εβραίων αιχμαλώτων

Το τρίλεπτο κλιπ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα απεικονίζει τα επακόλουθα της απελευθέρωσης, δείχνοντας τους λιπόσαρκους και ταλαιπωρημένους επιζώντες, πολλοί από τους οποίους ήταν ντυμένοι με σκισμένα ρούχα και υπέφεραν από ψείρες, να βιώνουν την ανακούφιση, μέσα στην πλήρη σωματική και ψυχική εξάντληση όταν συνειδητοποιούν ότι διασώζονται.

Τα πρόσφατα αποκαλυφθέντα πλάνα ζωντάνεψαν τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των στρατιωτών που διέσωσαν τους κρατούμενους, ενώ τέσσερις επιζώντες από το τρένο έχουν πλέον ταυτοποιηθεί.

Ο επιζών του Ολοκαυτώματος Jacob Barzilai, 90 ετών, δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι εντόπισε τον 12χρονο εαυτό του και τη μητέρα και την αδελφή του στο υλικό.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στο παρελθόν έχει δει «αμέτρητες» φωτογραφίες από την απελευθέρωση του τρένου, αλλά ποτέ δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει τον εαυτό του ή κάποιον από την οικογένειά του στις εικόνες.

«Ήταν αδιανόητο, ακατανόητο, και δεν μπορούσα να αναπνεύσω, όταν βρήκα αυτό που έψαχνα επί χρόνια», είπε.

Ένας καθηγητής ιστορίας σε γυμνάσιο έκανε την έρευνα

Το σημαντικό εύρημα πιστώνεται στον Matthew Rozell, έναν αφοσιωμένο καθηγητή ιστορίας από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος ερευνά το Ολοκαύτωμα για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Η αποστολή του να εμπλέξει τους μαθητές του τον οδήγησε να πάρει συνεντεύξεις από ντόπιους βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας από τους οποίους μοιράστηκε την απίστευτη ιστορία της εύρεσης του τρένου του θανάτου.

Η ιστορία αυτή του κίνησε το ενδιαφέρον και τον έστειλε σε ένα μονοπάτι πολυετούς έρευνας, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Rozell ξεθάβει με επιμέλεια όλο και περισσότερες πληροφορίες για το θαύμα στο Φαρσλέμπεν.

Οι προσπάθειές του κατέληξαν σε ένα βιβλίο, «Ένα τρένο κοντά στο Μαγδεμβούργο: Το ταξίδι ενός δασκάλου στο Ολοκαύτωμα», που εκδόθηκε το 2016, και μια σειρά ντοκιμαντέρ με το ITV.

Τα τελευταία πλάνα βρέθηκαν από μια ομάδα στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ μετά την πληροφορία που έλαβε ο Rozell από έναν συνεργάτη του μουσείου, ο οποίος είχε δει ένα σύντομο απόσπασμα σε ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ.

Ο Rozell εξέφρασε τη σημασία αυτής της ανακάλυψης, περιγράφοντας το υλικό ως άλλο ένα στοιχείο που υπονομεύει την αφήγηση των αρνητών του Ολοκαυτώματος.

«Δεν θέλω να πω ότι είμαι ευχαριστημένος ή δικαιωμένος, διότι ακόμη και χωρίς αυτό το υλικό, πρόκειται για μια απίστευτη ιστορία. Αλλά το να το βλέπουμε πραγματικά είναι ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο της άρνησης του Ολοκαυτώματος, ελπίζουμε», δήλωσε ο καθηγητής.

Η αυθεντικότητα του υλικού έχει επαληθευτεί από διάσημους ιστορικούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι τόνισαν τον συναισθηματικό αντίκτυπο των σκηνών που αποτυπώθηκαν στο φιλμ.