Ο νυν Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του οποίου εμφανίζεται φαβορί στις εκλογές, κατήγγειλε τη «βάρβαρη» ενέργεια εναντίον του πρώην μέντορά του, ωστόσο, επέμεινε στη σημασία «να υπερασπιστούμε τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, οι οποίες αποτελούν τη βάση της δημοκρατίας».

«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στη βία», τόνισε.

Η δολοφονία του Άμπε, ενός από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της Ιαπωνίας, προκάλεσε σοκ στη χώρα, αλλά και το εξωτερικό.

Αφού η προεκλογική εκστρατεία ανεστάλη μετά την είδηση της δολοφονίας, άρχισε και πάλι χθες (10/07) υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Ταυτόχρονα, η αστυνομία στη Νάρα παραδέχθηκε «αδιαμφισβήτητα» κενά στην ασφάλεια της συγκέντρωσης του Άμπε.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριαρχούν εγχώρια ζητήματα, κυρίως η αύξηση των τιμών και οι κίνδυνοι στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο διαρκής καύσωνας που πλήττει την Ιαπωνία από τα τέλη Ιουνίου, «εγείρει» φόβους για ελλείψεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχουν το LDP του 64άχρονου Κισίντα και ο σύμμαχός του, το κόμμα Κομέιτο, φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει περισσότερες από 70 έδρες από τις «ανοιχτές» 125, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Η Γερουσία κατέχει συνολικά 248 έδρες, οι μισές από τις οποίες ανανεώνονται κάθε τρία έτη.

Καθώς δεν έχει παρουσιάσει μία ελκυστική εναλλακτική, το κεντροαριστερό Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα (CDP), κινδυνεύει να χάσει κάποιες από τις 45 έδρες που διατηρεί έως σήμερα, αλλά και τη θέση ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μία χώρα που δέχεται συχνά επικρίσεις για την έλλειψη γυναικών στην πολιτική, τους θεσμούς και τις επιχειρήσεις, το 33% των 545 υποψηφίων είναι γυναίκες, φθάνοντας εφέτος σε ποσοστό – «ρεκόρ».

Πιθανή νίκη στις εκλογές, θα εδραιώσει την εξουσία του Κισίντα, τρία χρόνια πριν από την επόμενη εκλογική «μάχη».