«Είμαι σοκαρισμένος, εξοργισμένος και βαθύτατα λυπημένος από την είδηση ότι ο φίλος μου, Σίνζο Άμπε, πρώην Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες έως τις 10 Ιουλίου, ως φόρο τιμής και ένδειξη πένθους στον Σίνζο Άμπε, ο οποίος δολοφονήθηκε σήμερα (08/07), ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία.

Ο Άμπε ήταν «υπερήφανος υπηρέτης του ιαπωνικού λαού και πιστός φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη και τη στιγμή που δέχθηκε την επίθεση και σκοτώθηκε, ασχολείτο με το δημοκρατικό έργο, στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του», τόνισε ο κ. Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν σκοπεύει να επισκεφθεί αργότερα την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ουάσινγκτον, ώστε να υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων, ενώ γνωστοποίησε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, τον οποίο αποκάλεσε «πολύ σταθερό άνθρωπο», προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία είναι «ένας εξαιρετικά σταθερός σύμμαχος».

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την οργή του για το θανάσιμο χτύπημα του πρώην Ιάπωνα Πρωθυπουργού, αποκαλώντας τον «πρωταθλητή της συμμαχίας των δύο κρατών».

«Είμαι σοκαρισμένος, εξοργισμένος και βαθύτατα λυπημένος από την είδηση. Αυτή είναι μία τραγωδία για την Ιαπωνία και για όλους όσοι τον γνώριζαν», σημείωσε.

Το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στην Ινδία, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες. Ο Πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε «σοκαρισμένος, στενοχωρημένος και συγκλονισμένος για τον τραγικό χαμό ενός εκ των στενότερων φίλων μου, Σίνζο Άμπε».

«Είμαι συγκλονισμένος και έχω μείνει άφωνος. Ήταν ένας πολιτικός παγκόσμιας εμβέλειας, εξαιρετικός ηγέτης και αξιόλογος διαχειριστής. Αφιέρωσε τη ζωή του για να κάνει την Ιαπωνία και τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος», έγραψε ο κ. Μόντι σε δημόσιο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.