Μια γυναίκα 90 ετών ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός στην Ιαπωνία. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται με αντίπαλο τις ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς χιονίζει.

Πέντε ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό η 90χρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια σπιτιού που κατέρρευσε στη Σούσου. Η γυναίκα είχε τις αισθήσεις της και ήταν σε θέση να απαντά καθαρά στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσής της. «Κράτα γερά!» της φώναζαν οι διασώστες. «Όλα θα πάνε καλά», της έλεγαν.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, η 90χρονη αμέσως διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Η διάσωση της 90χρονης έγινε από μέλη της αστυνομικής διεύθυνσης της πρωτεύουσας και της Φουκουόκα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας στο Τόκιο, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξαιτίας του σεισμού των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε ανήμερα Πρωτοχρονιάς, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους τουλάχιστον 126, ενώ σύμφωνα με τις αρχές οι τραυματίες ανέρχονται σε 560. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον χρόνο για άλλους 222 ανθρώπους που αγνοούνται, κυρίως στις πόλεις Ουατζίμα και Σούσου.

Σεισμός στην Ιαπωνία: 20.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα

Υπενθυμίζεται πως μετά τον φονικό σεισμό, ακολούθησαν μετασεισμοί που προκάλεσαν περίπου χίλιες κατολισθήσεις και εκτεταμένες πυρκαγιές, ειδικά στην Ουατζίμα. Επίσης, προκλήθηκε τσουνάμι. Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν ανθρώπους που απομονώθηκαν σε περιοχές με κομμένους δρόμους και να μοιράσουν τρόφιμα αλλά και εξοπλισμό σε αυτούς που έμειναν άστεγοι. Να σημειωθεί πως περίπου 30.000 πολίτες βρίσκονταν χθες σε 366 χώρους υποδοχής που άνοιξαν οι αρχές, σύμφωνα με την αυτοδιοίκηση στην Ισικάουα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα σωστικά συνεργεία είναι οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να χειροτερέψουν στην περιοχή από σήμερα. Συγκεκριμένα, αναμένονται νέες βροχοπτώσεις αλλά και κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία. Παράλληλα, υπήρξε η προειδοποίηση για κίνδυνο υποθερμίας.

Επιπροσθέτως, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος για επιπλέον κατολισθήσεις λόγω των βροχών σήμερα. Λόγω της άσχημης κατάστασης του οδικού δικτύου, ο ιαπωνικός στρατός ανέπτυξε μικρές ομάδες που κινούνται πεζή σε καθεμιά από τις κοινότητες που αποκλείστηκαν, καθώς και ελικόπτερα, δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα στο NHK.

«Παράλληλα με τις προσπάθειες αυτές, είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι συνθήκες στέγασης και η φροντίδα της υγείας των πληγέντων από την καταστροφή», καθώς η κατάσταση αυτή ενδέχεται να παραταθεί πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας. Επισήμανε μάλιστα πως θα χρειαστούν «μακρόπνοες» πρωτοβουλίες για να ανοικοδομηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές. Εξαιτίας του σεισμού περίπου 20.000 νοικοκυριά συνέχιζαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στον νομό Ισικάουα νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Διαβάστε ακόμη: