Η πρόσφατη διολίσθηση των τιμών του αργού αρχίζει να πλησιάζει στο κάτω όριο, σύμφωνα με αναλυτές που προβλέπουν ότι μια πιο σημαντική ανάκαμψη τα επόμενα τρίμηνα είναι πολύ πιθανή.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση τους την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη σε απώλειες φέτος. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποτελεί σύντομα το τέλος της πτώσης, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές της αγοράς.

«Τώρα είναι σίγουρα σαν να βρίσκονται στο κάτω μέρος – υπάρχουν πολλά σημάδια για αυτό», δήλωσε ο Ed Morse, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας για τα εμπορεύματα της Citi.

«Τα αποθέματα συσσωρεύτηκαν πολύ κατά τον πρώτο και τον δεύτερο μήνα του έτους και στη συνέχεια έπεσαν. Έτσι, αυτό είναι μέρος του να υπολογίσουμε ότι είναι στο κάτω μέρος».

Πρόσθεσε ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τον αντίκτυπο των πρόσφατων περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και ο κόσμος κινείται σε μια περίοδο υψηλότερης ζήτησης.

Τον περασμένο μήνα, το καρτέλ πετρελαίου ανακοίνωσε ότι μείωσε την παραγωγή κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι περικοπές τέθηκαν σε ισχύ τον Μάιο και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023. Η μείωση της παραγωγής ώθησε ορισμένους αναλυτές να προειδοποιήσουν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε τριψήφιο αριθμό, κάτι που απέτυχε να υλοποιηθεί.

«Βλέπουμε πιο θετικά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο από ό,τι συνέβη στο πρώτο τρίμηνο», είπε ο Morse.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ANZ η πτώση του πετρελαίου θα μπορούσε να τελειώσει σύντομα, με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, διατηρώντας την αγορά υποτροφική καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Ομοίως, η Goldman Sachs διατήρησε τις προβλέψεις της για υψηλότερη τιμή του αργού πετρελαίου.

«Η πρόβλεψή μας παραμένει ότι το Brent θα αυξηθεί στα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο και στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Απρίλιο του 2024, καθώς αναμένουμε μεγάλα ελλείμματα το δεύτερο εξάμηνο», ανέφερε η επενδυτική τράπεζα σε έκθεση που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent διαπραγματεύτηκε 1,74% υψηλότερα στα 76,61 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν κατά 1,92% στα 72,71 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε περισσότερα