Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν την Παρασκευή, αλλά παραμένουν σε τροχιά να κλείσουν με απώλειες την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα μετά από δραματικές πτώσεις τιμών λόγω των φόβων για τις οικονομικές επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων και την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης.

Το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 2,61 δολ. ή 3,6%, φθάνοντας στα 75,11 δολ. το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 2,70 $ ή 3,9%, στα 71,26 $ μετά από τέσσερις ημέρες πτώσης που οδήγησαν το συμβόλαιο στα χαμηλά για τελευταία φορά στα τέλη του 2021.

Ο δείκτης αναφοράς Brent βρισκόταν σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει την εβδομάδα με πτώση περίπου 5,5%, ενώ ο WTI είναι σε τροχιά για απώλειες της τάξεως του 7%, παρά το γεγονός ότι οδεύει προς τις μεγαλύτερες ημερήσιες αυξήσεις του σε ένα μήνα.

«Αντί για τα υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη, η φρενίτιδα των πωλήσεων την περασμένη εβδομάδα οφείλεται στις ανησυχίες για τη ζήτηση που συνδέεται με τους κινδύνους ύφεσης και την πίεση στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ», δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς πετρελαίου. «Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη αποσύνδεση μεταξύ των ισοζυγίων πετρελαίου και των τιμών του πετρελαίου».

Οι αναλυτές της Commerzbank δήλωσαν επίσης ότι οι ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου ήταν υπερβολικές και αναμένουν διόρθωση των τιμών προς τα πάνω τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές, οι οποίες συχνά κινούνται παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ παρέμειναν μετά την ανακοίνωση της PacWest Bancorp ότι σχεδίαζε να διερευνήσει στρατηγικές επιλογές ακόμη και πώληση.

Στην Κίνα, η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο, καθώς οι παραγγελίες μειώθηκαν και η κακή εγχώρια ζήτηση σύρθηκε στον εκτεταμένο μεταποιητικό τομέα.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για πιθανές περικοπές της προσφοράς στην επόμενη συνεδρίαση της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ τον Ιούνιο έχουν προσφέρει κάποια στήριξη στις τιμές, δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA στη Σιγκαπούρη.

Διαβάστε περισσότερα