Φωτιές άναψε η τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Βουλή η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει ασυλία στην Επιστημονική Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας γιατί διασφαλίζει τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων από δικαστικές διώξεις, ενώ παράλληλα καθιστά απαγορευτική και την κλήση τους από τη Δικαιοσύνη ακόμη και ως μάρτυρες για υποθέσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας.

Κύμα αντιδράσεων

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε μία τέτοια πρωτοβουλία ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η τροπολογία κατέστη αναγκαία γιατί πολλοί από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιτροπή διατύπωσαν επιφυλάξεις για μια σειρά αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο δικαστικές έρευνες, η μία για την καθυστέρηση επιβολής του lockdown στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη για τα αρπακτικά των συνεδριάσεων της Επιστημονικής Επιτροπής που τα έδωσαν στον Τύπο, οι λοιμωξιολόγοι απαίτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία που θα διασφαλίζει το ακαταδίωκτο.

Άλλωστε, οι επιστήμονες είναι αυτοί που θα προτείνουν και η κυβέρνηση αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις. 

Καχυποψία στους πολίτες

Η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας εκθέτει την κυβέρνηση, ενώ υπονομεύει και το κύρος της Επιστημονικής Επιτροπής.

Σε καμμία χώρα του κόσμου δεν έχει διαμορφωθεί νομοθετικό καθεστώς ασυλίας για επιστήμονες, όταν μάλιστα συμμετέχουν σε επιτροπές που λαμβάνουν αποφάσεις που είναι καθοριστικές για τη διαχείριση μιας εφιαλτικής πανδημίας.

Ο φόβος των λοιμωξιολόγων για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες δημιουργεί καχυποψία στους πολίτες και κλονίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.