Εν μέσω διχογνωμιών στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην έκτακτη ενημέρωση για τη δεύτερη αναμνηστική δόση επανέλαβε ότι η σύσταση για τη λήψη της αφορά στους 70 ετών και άνω και στους 60 και άνω με υποκείμενα νοσήματα όπως και στις ευπαθείς ομάδες.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε υπό κάποια πίεση, ίσως της επιδεινούμενης επιδημιολογικης εικόνας, τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης εμβολίου για τον κορωνοϊό στους πολίτες ηλικίας 30 έως 59 χρονων, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη η πρόταση.

Είναι ενδεικτικό ότι ατύπως δινόταν η διευκρίνηση ότι για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν πρέπει να έχει συμπληρωθεί τετράμηνο από τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης. Καθώς επίσης ότι όσοι έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση, δεν θα λάβουν τη δεύτερη.

Στο μεταξύ, πισωγύρισμα στον περασμένο Απρίλιο έχει διαγράψει η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Οι ειδικοί επιμένουν στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης συστήνοντας στους ευάλωτους και ηλικιωμένους να κάνουν χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους νεότερους να προστατεύουν τους μεγαλύτερους φορώντας μάσκα και πραγματοποιώντας τεστ όταν πρόκειται να τους συναντήσουν. Στην παρούσα φάση και με βάση την ελεγχόμενη εικόνα των νοσοκομείων τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το θέμα των τυχόν μέτρων για την πανδημία.

Μάριος Θεμιστοκλέους

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε – από την πλευρά του – ότι την τέταρτη δόση έχουν κάνει 332.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών, ενώ έχουν κανονιστεί άλλα 40.000 ραντεβού.

Στην ομάδα 30-59 ετών, τη δευτερη αναμνηστική δόση έχουν κάνει 14.000 άτομα ενώ έχουν προγραμματιστεί 18.000 ραντεβού. 

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 21.090.000 εμβολιασμοί, 7.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75,3% του γενικού πληθυσμού και 84,9% του ενήλικου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 75,2% επί του γενικού πληθυσμού και 85,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.618.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 72,6% του γενικού πληθυσμού και 81,2% του ενήλικου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,6% επί του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Σε σχέση με την αναμνηστική/τρίτη δόση, έχουν πραγματοποιηθεί 5.811.000 εμβολιασμοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80,14% των δικαιούχων και οι άνω των 60 ξεπερνούν το 60%.